Resuscitarea statiunilor balneo din Romania: numarul turistilor creste, dupa primele investitii facute

Turistii, fie ei romani sau straini, sunt incurajati sa descopere concediile in statiunile balneoclimaterice. La nivel national se fac eforturi sustinute pentru a resuscita acest segment turistic. Nu este deloc usor, data fiind starea avansata de degradare a multor dintre aceste statiuni. Este nevoie de mult timp si investitii fabuloase, dar cu pasi mici ne indreptam deja in aceasta directie: au aparut spatii noi de cazare, s-au modernizat spatii vechi de cazare, se investeste in punctele turistice de interes si se fac demersuri pentru a atrage un public mai tanar.
Statiunile balneoclimaterice sunt niste puncte de interes pentru toti turistii, dar atunci cand acestia se uita la ofertele de sejur, sunt dezamagiti si isi indreapta cautarile catre locurile mai populare. Totusi, in ultimul an, atitudinea turistilor pare sa se fi schimbat. Per total, aproximativ 850.000 de turisti au vizitat statiunile balneoclimaterice, dintre care 46.000 au fost turisti straini. In unele dintre statiuni, numarul turistilor s-a si dublat. Un exemplu elocvent in acest sens este statiunea Baile Tusnad, din Harghita
Cel mai mic oras din Romania, Baile Tusnad, cu putin peste 1.600 de locuitori, a atras anul trecut 5.309 turisti straini, dublu fata de anul precedent. Per total, anul trecut, numarul strainilor care au ales statiunile balneare din Romania a crescut cu 10% fata de 2015. Alte destinatii populare mai sunt Sovata – Mures, Baile Tusnad – Harghita, Slanic Prahova sau Baile Olanesti. Aceasta crestere a numarului de turisti este muncita cu greu.
„Romanii sunt obisnuiti sa stea la pensiune, dar turistii straini cauta hoteluri. Asa ca in ultimii ani s-a muncit din greu la construirea unor hoteluri, pentru a putea creste diversitatea dar si capacitatea de cazare. Hotelurile sunt insa investitii importante, greu de facut, motiv pentru care multe statiuni au ramas inca in urma la acest capitol”, explica Matei Eremia, reprezentant agentie de turism.
Momentan, se gasesc doar doua hoteluri de cinci stele, in statiunile balneare locale. Numarul este ceva mai mare in cazul hotelurilor de patru stele – 13 unitati. in cazul hotelurilor de doua si trei stele, numarul este similar: 55 si 54 de unitati. La hoteluri se cazeaza si cei mai multi dintre turistii obisnuiti ai statiunilor balneao: pensionarii. Acestia folosesc biletele de tratament acordate de stat, care ofera o marja de profit mica hotelierilor. Lucrurile ar putea sa se schimbe insa pentru acestia odata cu introducerea voucherelor de vacanta, un sistem dedicat angajatilor statului, care ar putea creste astfel numarul turistilor in asemenea statiuni, dar si incasarile agentilor economici.

Source: Imopedia/Media