Richard Batchelor, managerul Organizatiei Mondiale a Turismului, OMT, a declarat, in urma unei vizite recente a unei delegatii OMT in 120 de statiuni si locatii cu potential balneoclimateric din tara noastra, ca cele mai multe dintre acestea s-au dezvoltat intr-o directie gresita, care nu mai este adecvata cerintelor pietei si ca, daca oferta turistica nu se diversifica, turismul balnear romanesc va disparea. Reprezentantii OMT au ajuns la concluzia ca exista o dependenta foarte mare a turistilor romani de sindicatele si asociatiile patronale, deoarece peste 80% din vizitatorii centrelor balneoclimaterice vin cu bilete de tratament si doar 20% vin sa se relaxeze, asa cum se intampla in alte tari.
Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, OPTBR, adimte ca multe din unitatile de tratament din Romania s-au dezvoltat intr-o directia gresita, pe o structura inferioara, mai potrivita pentru turismul de masa, care corespunde clasificarii de maximum 2 stele. Directia corecta de dezvoltare vizeaza zona de preventie a afectiunilor si pe cea a terapiilor complementare, fiind necesare investitii de sute de milioane de euro, fara de care turismul balnear poate disparea.
Deocamdata, operatorii asteapta ca autoritatile publice sa finalizeze procedurile de implementare a unui program de 380 milioane EUR, aprobat de guvern in anul 2005.
Source: Adevarul