Dupa discutiile avute cu expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene, s-a decis ca pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, sa beneficia de anul viitor de TVA redus de la 24% la 9%, masura incluzand nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel.
In prezent, TVA de 9% se aplica doar pachetele care contin cazare si mic dejun. Hotelierii au cerut in ultimii ani reducerea TVA si pentru celelalte tipuri de pachete, considerand o anomalie ca o cafea sau un croisant mancat de dimineata sa fie taxat cu 9%, iar pentru acelasi produs, consumat la pranz, TVA sa fie de 24%.
Incepand de anul viitor hotelierii vor reduce tarifele cu 10% in medie si se asteapta la o crestere a numarului de turisti, dupa ce Guvernul a anuntat ca a convenit cu FMI si Comisia Europeana scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare.
Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, si unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, apreciaza ca aceasta decizia va ajuta Romania sa concureze in turism cu alte tari din zona, unde TVA este sub 24%.
Vicepresedintele ANAT Alin Burcea afirma, la randul sau, ca de anul viitor hotelurile au create premisele sa scada tarifele la pachete cu 10%, si a declarat ca multi turisti se vor intoarce sa manance in restaurantele hotelurilor. Pana acum, mai mult de jumatate din turisti mancau la hotel doar micul dejun, care era inclus in pachet.
Marius Usturoiu, care administreaza complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral si hotelul Rozmarin din Predeal a declarat ca efectele acestei masuri se vor vedea anul viitor in piata. Preturile la cazare in complexele all inclusive vor scadea cu 10% anul viitor ai, totodata, se vor consolida serviciile si vor fi mai multe facilitati in acelasi pret. In plus, hotelurile romanesti all inclusive vor deveni mai competitive la export si vom avea mai multi turisti straini, a precizat Usturoiu.
In Romania sunt in prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumatate sunt pe litoral.
Usturoiu a declarat ca reducerea TVA va duce la o explozie a structurilor all inclusive. Daca pana acum, hotelierul avea un bar care functiona separat, ca sa beneficieze de TVA de 9% va trebui sa-l introduca in pachetul turistic, altfel va avea 24% TVA. La fel se intampla si cu mesele. Daca masa de pranz nu este in pachetul turistic, pentru ea se va plati 24% TVA.
Presedintele ANAT, Lucia Morariu, apreciaza ca masura este una istorica pentru turismul romanesc, cu atat mai mult cu cat cota redusa de TVA este deja aplicata in foarte multe tari membre ale Uniunii Europene, concurente cu Romania pe piata turistica internationala la acest tip de pachete.
Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, este sceptic in ceea ce priveste aplicarea acestei masuri. Acesta a declarat ca daca se va face un pachet cu toate mesele si ei vor aplica taxa locala de 1% pe toata factura, considerand-o innoptare, va fi o mare problema.
Cota redusa de TVA aplicata de anul viitor pentru toate serviciile de turism care includ minimum cazare nu va fi conditionata de obtinerea autorizarii impuse de lege.
Impactul bugetar negativ este estimat la peste 300 mil. RON anual, nu 100 mil. RON cum a anuntat premierul Victor Ponta, precizeaza Mediafax. Estimarea bugetara negativa mult peste anuntul oficial a fost inclusa in proiectul hotararii de guvern care va extinde cota redusa a TVA in turism.
Astfel, conform documentului extinderea cotei reduse de TVA va avea un impact negativ asupra incasarilor din aceasta sursa de 326,4 mil. RON in 2015, de 346,8 mil. RON in 2016, de 367,9 mil. RON in 2017 si de 391,4 mil. RON in 2018.
In acest sens, Ordonanta 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania este completata cu un nou articol care defineste tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare ca fiind cazare fara mic dejun, cazare cu mic dejun – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare si de asigurare a micului dejun, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu demipensiune – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun si a pranzului sau a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu pensiune completa – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului si a cinei, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total, cazare cu “all inclusive” – combinatia prestabilita a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a pranzului, a cinei, a gustarilor dintre mese si a oricaror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, vandute sau oferite spre vanzare la un pret total”.
Proiectul mai releva ca aplicarea cotei reduse nu va putea fi insa conditionata de obtinerea autorizarii potrivit legislatiei speciale, cu argumentul ca veniturile, alte beneficii si valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent daca sunt obtinute din activitati ce indeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale, conform Codului de procedura fiscala.
Astfel, in situatia in care structuri de primire turistica cu functiune de cazare care nu si-au indeplinit obligatia de a se autoriza potrivit OG 58/1998 sunt supuse unei inspectii fiscale, cota de TVA aplicabila pentru serviciile de cazare prestate va fi cota redusa de 9%.
Source: Daily Business