Reabilitarea plajelor necesita investitii de 50 milioane EUR

Pe data de 3 octombrie, conducerea Directiei Apelor Dobrogea Litoral, DADL, a anuntat ca, in scurt timp, vor fi demarate lucrarile pentru consolidarea falezelor si pentru reabilitarea a 8 sectoare de plaja de pe litoralul Marii Negre, investitie care se va ridica la aproximativ 50 milioane EUR.

Directorul Gheorghe Babu a declarat ca Ministerul Mediului a aprobat 4 proiecte pentru consolidarea falezelor din Constanta, Eforie, Tuzla si Costinesti.

Expertii japonezi, care au realizat un master plan pentru 8 sectoare cu probleme majore au estimat ca refacerea plajelor necesita investitii de aproximativ 270 milioane EUR.  Gheorghe Babu a precizat ca fondurile pentru realizarea acestor investitii provin de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat.

Largirea plajelor din Mamaia, Constanta si Eforie Nord si Sud se va realiza prin construirea unor diguri perpendiculare si a altora paralele cu tarmul. Apoi, se va efectua innisiparea cu material adus din Dunare. Plajele vor fi astfel latite cu 50-60 m.

De cativa ani litoralul romanesc este afectat si de algele care invadeaza plajele in cantitati din ce in ce mai mari. Directorul Gheorghe Babu a declarat ca in 2007 fost stranse peste 40.000 de tone de alge, mai ales din sudul litoralului.

Ierburile marine se dezvolta din cauza nutrientilor din apa marii care provin din deversarile de ape menajere ale localitatilor riverane Dunarii si marii si singura solutie de durata pentru inlaturarea fenomenului ar fi construirea de statii de epurare, proiect al Ministerului Mediului care se va finaliza abia in 2018.

Pana la construirea statiei de epurare, Ministerul Mediului va apela la ajutorul tarilor care s-au confruntat cu aceeasi situatie in anii trecuti. In alte tari sunt amplasate plase, la 500 m in largul marii, care impiedica algele sa vina la tarm, insa pe litoralul romanesc fundul apei este stancos iar plasele nu pot fi amplasate.

Source: Evenimentul Zilei