Randamentele de pe piata de retail si birouri din Bucuresti inca nu incep sa creasca

Randamentul investiţiilor în spaţii de birouri şi de retail a continuat să scadă în primul trimestru, reducerea fiind de 0,25 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului trecut, la 8,75%, respectiv 10,25%, iar chiriile au stagnat, potrivit CB Richard Ellis.

Scăderea randamentelor din primele trei luni vine după ce în ultimul trimestru al anului trecut acestea s-au redus cu 0,5 puncte procentuale, până la 9%, respectiv 10,5%, faţă de trimestrul anterior. În 2010 indicatorii au atins cele mai ridicate niveluri.

Randamentul pe piaţa spaţiilor de birouri s-a menţinut constant în majoritatea ţărilor din Europa în primul trimestru faţă de decembrie 2010, doar în Lisabona şi Porto înregistrându-se creştere.

Scăderea randamentelor investiţiilor se transpune într-o scumpire a activelor scoase la vânzare. Preţul de vânzare a unei proprietăţi imobiliare se stabileşte pe baza randamentului anual (yield), calculat ca raport între veniturile care pot fi obţinute de cumpărător şi suma plătită pentru achiziţionarea proprietăţii.

Cu cât yield-ul este mai mic, cu atât preţul plătit este mai mare, iar cumpărătorul îşi va recupera investiţia într-un timp mai lung.

Scăderi mai ridicate ale randamentelor pe piaţa birourilor au avut loc în Sofia, Belgrad şi Geneva (0,5 puncte) şi Kiev (1 punct procentual).

Şi după aceste scăderi Bucureştiul se menţine în topul celor mai mari randamente, fiind depăşit doar de Sofia şi Belgrad, fiecare cu 9,5%, Moscova (10,5%), St. Petersburg (12%) şi Kiev (13%).

Chiriile au rămas la valorile medii de la finele anului trecut, de 19,5 euro pe metru pătrat pe lună.

În ceea ce priveşte randamentul investiţiilor în spaţii de retail, pe majoritatea pieţelor cuprinse în studiul companiei de consultanţă imobiliară s-a observat o stagnare, în timp ce doar în Bruxelles, Atena şi Edinburgh (Anglia) s-au înregistrat creşteri de 0,25 de puncte.

Şi pe acest segment Bucureştiul se menţine pe primele locuri în funcţie de cele mai mari randamente, după Moscova (12%) şi St. Petersburg (13%).

Chiriile spaţiilor de retail în Bucureşti se situează la 70 de euro pe metru pătrat pe lună, similar nivelului din decembrie 2010. Pe segmentul industrial, proprietăţile din Bucureşti şi-au menţinut randamentele la 10,25%.

În săptămânile anterioare, firmele de consultanţă anunţau potenţialul randamentelor investiţionale pe această piaţă, în următorii ani, care, coroborate cu cheltuielile operaţionale ale acestor spaţii, să fie noul motor al pieţei imobiliare din România.

DTZ anunţa că Bucureştiul este pe primul loc în funcţie de profiturile generate de investiţiile în proprietăţi din sectorul de retail între 2011 şi 2015, cu un nivel de aproape 20% pe an.

Potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield, Bucureştiul se afla pe poziţia 39, în topul celor mai scumpe 53 de oraşe din lume în funcţie de costurile de ocupare a spaţiilor industriale, deşi chiriile s-au menţinut în 2010, pentru al doilea an consecutiv, la nivelul de 48 euro/mp pe an.

Source: Flux Imobiliar