Qatar vrea sa achizitioneze complexul Astir Palace din Grecia

Grecia negociaza cu Qatar vanzarea complexului turistic Astir Palace, intr-o tranzactie care ar marca prima vanzare directa a unei proprietati de stat prin programul de privatizari de 50 mld. EUR.
Astir Palace Hotel, compania publica detinatoare a statiunii, are o capitalizare de piata de 285 mil. EUR.
Grecia, confruntata cu al saselea an de recesiune si un somaj de 27%, se lupta sa atraga investitii straine.
National Bank of Greece si Hellenic Republic Asset Development Fund, care detin proprietatea, au lansat in luna ianuarie licitatia de vanzare a complexului, care include trei hoteluri, plaje private si 58 de bungalow-uri situate in peninsula Vouliagmeni, la 25 km de Venizelos International Airport.
National Bank of Greece detine o participatie de 85% la Astir Palace Hotel, precum si terenul pe care se afla doua hoteluri si 58 de bungalow-uri.
Starwood Hotels&Resorts opereaza Westin Athens Astir Palace Beach Resort si Arion Resort&Spa Astir Palace, care include bungalow-urile.
In 2011, National Bank of Greece a platit 43 mil. EUR pentru concesionarea pe 40 de ani a portului turistic al statiunii. Ulterior, a cheltuit 70 mil. EUR pentru renovarea hotelurilor inainte de Olimpiada din 2004, potrivit rapoartelor anuale ale bancii.
Pretul va fi stabilit in functie de factori precum acordurile cu operatorii hotelieri, accesul la plaja si potentialul viitor al statiunii.
Planul de privatizare, care a adus pana in prezent statului elen 1,8 mld. EUR, este un element central al eforturilor Greciei de asigurare a finantarii de la Uniunea Europeana si FMI.

Source: Ziarul Financiar