Proiecte de 9 mld. EUR pentru canalul Dunare – Bucuresti si doua noi poduri peste Dunare

Cu ocazia Summitului Dunarii, deschis pe 8 noiembrie la Bucuresti cu sefi de guverne si ministri de externe din cele 14 state din bazinul Dunarii, s-a rediscutat Strategia Dunarii, pentru care Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, anunta in aceasta vara ca Uniunea Europeana a alocat 100 mld. EUR.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca s-au produs multe schimbari in ultimii 20 de ani in statele riverane Dunarii, dar ca ele se confrunta inca cu numeroase disparitati, Strategia Dunarii urmand sa fie pusa in practica în cea de-a doua parte a anului 2011.

Strategia Dunarii se bazeaza pe principii de conectivitate, transport durabil si retele de energie, protectia mediului a resurselor de apa si managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economica in domeniile cultura, educatie, cercetare, turism, dezvoltare rurala, piata interna si imbunatatirea sistemului de guvernare.

Proiectele Romaniei in cadrul Strategiei Dunarii sunt estimate la o valoare de 9 mld. EUR si vizeaza Bazinul Dunarii, Bazinul Tisei, infrastructura si pe mediu, potrivit ministrului mediului, Laslo Borbely.

Printre cele mai importante proiecte ale Romaniei, se afla finalizarea canalului Dunare – Bucuresti, construirea a doua noi poduri intre Romania si Bulgaria, Bechet – Oreahovo si Calarasi – Silistra, refacerea infrastructurii portuare si construirea unui nou complex hidroenergetic pe Dunare.

Source: Ziarul Financiar