Proiect legislativ pentru structurile de cazare ecologice

Operatorii economici din domeniul turismului care detin unitati de cazare ecologice ar putea beneficia de aceleasi tarife la utilitati ca si consumatorii persoane fizice, daca initiativa legislativa a deputatilor liberali va trece de Parlament, a declarat initiatorul proiectului, Lucia Varga.

In propunerea legislativa este prevazut ca persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale si societatile comerciale care desfasoara activitati turistice ecologice sa beneficieze de anumite facilitati, printre care si scutirea de la plata impozitului pe venit sau profit, dupa caz, pe o perioada de 10 ani, la o capacitate de cazare de pana la 40 de camere inclusiv.

In schimbul acestei scutiri, beneficiarii sunt obligati sa foloseasca sumele respective pentru inlocuirea sistemelor clasice de iluminat cu sisteme neconventionale, pentru izolarea termica a cladirilor, achizitionarea de mijloace de transport nepoluante, achizitionarea de panouri solare ori pompe de caldura.

Romania detine cel mai mare numar de pensiuni ecologice din Sud-Estul Europei, respectiv 14 unitati, iar gradul de ocupare al acestora va creste in 2009 cu pana la 30%, comparativ cu 2008.

Source: Wall-Street