Proiect de ordonanta de urgenta care va reglementa activitatea agentiilor de turism din Romania

Un proiect de ordonanta de urgenta, care va reglementa activitatea agentiilor de turism din Romania, prevede noi reguli pentru garantarea vacantelor cumparate de turisti. In plus, si amenzile aplicate agentiilor de turism cresc de zece ori. 
Agentiile de turism din Romania vor avea patru optiuni pentru a asigura pachetele de vacanta vandute turistilor, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta la care au lucrat Autoritatea Nationala pentru Turism, ANT, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, ANPC, si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, ANAT, dar si alti jucatori din industrie. 
Alin Burcea, presedintele ANAT a precizat ca potrivit ordonantei, se desfiinteaza ideea de turoperator si detailist. Cel care face pachetul se va numi organizator, iar celalalt se va numi comerciant sau intermediar. Al doilea lucru care este introdus in aceasta ordonanta este definirea cifrei de afaceri asigurabila, care este totalul sumei vandute catre turisti.
Astfel, agentiile detailiste, care in prezent pot asigura vacantele clientilor in limita a 10.000 USD, vor fi obligate prin noua ordonanta, care modifica OUG 107/1999, sa se asigure in limita a 50.000 USD, asa cum o fac in prezent agentiile turoperatoare. 
Presedintele ANT, Anca Pavel-Nedea a precizat ca in ordonanta au fost introduse noi contraventii care nu existau si au fost crescute amenzile intre 4.000 si 10.000 RON fata de cele vechi, care erau ridicole.
Noua ordonanta prevede si introducerea de instrumente de garantare alternative: „sistemele de garantare in caz de insolventa sau faliment al agentiilor de turism pot fi reprezentate de scrisori de garantie bancara, participare la un fond national de garantare, polite de asigurare sau alte instrumente de disciplina financiara legal constituite", se arata in documentul citat de presedintele ANT. 
In cazul in care agentia de turism doreste sa contribuie la Oficiul de Garantare, contributia este de 15% din cifra de afaceri asigurabila, adica valoarea totala a pachetelor turistice vandute persoanelor fizice.
„Nu vor intra pachetele corporate, pentru ca la capatul contractului e o firma, nu intra incomingul, pentru ca turistii sunt asigurati de acolo, si nu intra biletele de avion, pentru ca oricum platim la IATA”, a precizat Alin Burcea.
Oficiul de Garantare se doreste a fi o institutie independenta, a carui sarcina va fi de a controla agentiile de turism si de a despagubi turistii in caz de faliment. 
ANAT a propus ca acest Oficiu sa fie condus de director executiv, dar si de un Consiliu format din sapte membri, dintre care patru persoane din industrie si reprezentanti din partea Ministerului de Finante, ANPC si ANT. 
ANAT SI ANT nu au precizat cand ar putea fi aprobata aceasta noua ordonanta, insa oficialii spera ca aceasta sa treaca pana la sfarsitul mandatul guvernului Ciolos.

Source: Economica