Programul Superschi in Carpati se va derula in perioada 2006-2008

In perioada 2006-2008 se va derula programul Superschi in Carpati, care prevede extinderea domeniului schiabil si interconectarea, prin sisteme de transport pe cablu, a partiilor din zonele Prahova si Brasov. Programul a fost recent extins printr-o hotarare de guvern si va beneficia de o finantare de 130 milioane EUR de la bugetul de stat si din bugetele locale, din credite interne si externe si din ajutoare financiare interne sau externe nerambursabile.

Prima etapa a programului va cuprinde zona Cumpana, judetul Arges, localitatile Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Rasnov, statiunea Poiana Brasov, zona Padina-Pestera-Valea Ialomitei, zona Valea Superioara a Teleajenului – statiunea Cheia si zona Bran – Moeciu.

A doua etapa va cuprinde 27 de localitati, printre care Arieseni, Borsa, Lacul Rosu, Vatra Dornei, Paltinis, Parang, Izvorul Muresului, Balea Lac.

Ultima etapa are in vedere alte 40 de destinatii turistice, printre care Brosteni, Borca, Durau, Vidra, Tibles, Cavnic.

Fiecare etapa a programului va necesita studii integrate privind dezvoltarea turismului montan pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarna, stabilirea terenurilor necesare, elaborarea planurilor de urbanism, amenajarea sau reabilitarea infrastructurii generale, amenajarea partiilor si construirea sau reabilitarea structurilor de primire turistica. Terenurile selectate vor trece din proprietate publica sau privata a statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale respective si in administrarea Consiliilor Locale si vor fi exceptate de la plata taxelor pentru scoaterea definitiva din fondul forestier.

In Romania exista in prezent un domeniu schiabil amenajat de 375 ha, repartizat in 16 judete. Numarul partiilor de schi se ridica la 72 si au o lungime totala de 93 km.

Conform datelor furnizate de ANT, in sezonul de iarna 2005-2006, Romania a fost vizitata de peste 300.000 de turisti, cu 17% mai multi decat sezonul precedent.

Alte proiecte care se vor desfasura in acest an in sectorul turistic vizeaza Delta Dunarii si corelatia acesteia cu Litoralul, turismul balnear si municipiul Sibiu, capitala europeana in 2007.
Source: Curierul National