Numarul pensiunilor agroturistice inscrise in ANTREC au crescut de la 350 in 1999 la peste 3.500, insumand peste 20.000 de locuri de cazare.
Presedintele ANTREC, Marilena Stoian, a declarat ca 80-90% din proprietarii de pensiuni au inceput afacerea in propria casa si au investit castigurile in extindere.
Factorul determinant al profitabilitatii este locatia, fiind favorizate pensiunile amplasate in zone naturale deosebite, langa obiective turistice si cu acces facil. Pensiunile agroturistice s-au concentrat pe litoral, pe Valea Prahovei, in zona Bran-Moeciu si in Bucovina iar in ultima vreme au inceput sa se dezvolte si in Oltenia. Principala problema a multor zone este, insa, lipsa agrementului.
Perioada 1994-2000 a fost cea mai propice infiintatii de pensiuni si datorita facilitatilor fiscale acordate proprietarilor, ca scutirea de impozitul pe profit sau pe venit. Insa in ultima perioada multi proprietari de pensiuni au preferat sa revina in zona gri pentru a evita taxele fiscale si de publicitate, care ar fi majorat costul cazarii.
Source: Adevarul