Privatizarile din anii `90 au adus statiunile balneare in ruina

Pe data de 17 iulie, la Snagov s-a desfasurat Conferinta internationala pentru stabilirea strategiei in turismul balnear. In cadrul conferintei, ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat ca privatizarile efectuate in anii `90 sunt discutabile si au dus multe statiuni balneo climaterice intr-o stare deplorabila.

Udrea a precizat ca persoanele sau companiile care au avut ocazia de a cumpara pe nimic hotelurile din statiunile balneoclimaterice, le-au pus gaj pentru a obtine finantari si nu au mai investit in modernizari si reabilitari. Cea mai grava situatie este intalnita in statiunea Baile Herculane.

Elena Udrea a declarat ca se gandeste sa-i oblige pe proprietarii de hoteluri din statiunile balneare fie sa faca investitii, fie sa le vanda, sperand sa revitalizeze, astfel, acest tip de turism.

Ministrul Turismului a mai spus ca Romania are nevoie de foarte mult timp de o strategie pentru turismul balnear, existand o discrepanta intre valoarea turismului balnear si potential, 90% dintre turistii balneo fiind romani.

Elena Udrea spera ca strategia pentru turismul balnear sa fie finalizata pana la sfarsitul anului si sa readuca Romania pe harta destinatiilor de turism de sanatate.

Printre proiectele propuse de Ministerul Turismului se numara transformarea centrului Ana Aslan din Bucuresti intr-un parc de sanatate, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.

De asemenea, Ministerul Turismului ar vrea un parteneriat cu bancile de tipul Prima Casa, pentru cei care vor sa investeasca in turismul balnear, prin reinfiintarea Fondului de Garantare pentru turism.

Source: Bloom Biz