Principalul motiv al romanilor care nu pleaca in vacanta este situatia financiara precara

Potrivit datelor oferite de Institutul National de statistica, INS, anual, doar 15% dintre persoanele cu varsta de cel putin 7 ani au petrecut o vacanta de cel putin 4 nopti consecutive de cazare in afara locuintei.

Principalul motiv pentru care romanii nu merg in vacanta este reflectat de situatia financiara precara, 76% dintre acestia declarand ca problemele cu banii i-au determinat sa nu-si permita o vacanta.

Studiul INS arata ca mai mult de jumatate dintre cei care au petrecut un concediu sau o vacanta in afara localitatii de domiciliu, aproximativ 55% au fost persoane tinere, cu varste care nu depasesc 35 ani.

Petrecerea concediului/vacantei reprezinta o preocupare in special a proprietarilor de companii, aproape 4%, fiind urmati de salariati, 25% si de lucratorii pe cont propriu in activitati nonagricole, 15%.

Persoanele provenind din gospodarii formate din 3 sau 4 persoane calatoresc mai frecvent decat alte categorii de persoane.

Cel mai rar au calatorit membrii gospodariilor numeroase, de 6 persoane si peste.

Aproximativ 95% din persoanele care au efectuat cel putin o calatorie au ales o destinatie din Romania iar una din 13 persoane a calatorit in strainatate.

In ceea ce priveste durata concediilor efectuate in tara, aproximativ 2 din 5 persoane au petrecut sejururi cuprinse intre 8 si 14 zile, mai putin de o treime au fost in concedii mai lungi de 14 zile si pentru ceilalti concediile petrecute in afara localitatii de domiciliu au fost mai scurte de 8 zile.

8% dintre romanii din mediul urban parasesc orasul pentru mai putin de o saptamana pentru petrecerea vacantei, 14% pentru o saptamana pe an, 16% pentru doua saptamani, 8% pentru trei saptamani si alti 8% pentru mai mult de trei saptamani pe an.

In cazul locuitorilor oraselor mici, procentul celor care in general nu pleaca din oras in concediu se ridica la 62% iar al celor care nu au plecat in ultimul an este de 74,4%.

La polul opus, doar 27,8% dintre bucuresteni nu au plecat niciodata in vacanta din capitala iar 36,3% nu au plecat in ultimele 12 luni.

Persoanele care au calatorit au folosit in principal serviciile unitatilor de turism, 50%, dar un numar destul de mare au recurs la metode mai ieftine de cazare, la rude 33% sau la prieteni 12%.

In cazul persoanelor de 50 ani si peste, 30%, nu au calatorit din cauza varstei inaintate iar 26% din cauza starii de sanatate.

Source: Curierul National