Primul zbor spatial privat ar putea avea loc la sfarsitul lunii aprilie

Pe data de 30 aprilie, compania americana SpaceX ar putea lansa primul zbor spatial privat spre Statia Spatiala Internationala, ISS, a declarat William Gerstenmaier, directorul departamentului de programe spatiale de la NASA.
Lansarea capsulei Dragon, cu ajutorul rachetei lansatoare Falcon 9, creata de SpaceX, este prevazuta sa aiba loc de la baza aeriana Cape Canaveral din apropiere de Centrul spatial Kennedy.
Dupa incheierea misiunii, capsula Dragon se va desprinde de ISS si va reveni pe Terra, urmand sa fie recuperata din apele Oceanului Pacific, in largul coastelor californiene.
O data cu retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane NASA mizeaza pe sectorul privat pentru a asigura, la costuri mai mici, aprovizionarea statiei si transportul astronautilor la bordul avanpostului orbital.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 mld. USD, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Source: Economica