Primul fond de investitii imobiliare de la cota BVB a primit aprobarea CNVM

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul pentru admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor fondului sud-african de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI), a anuntat ieri compania.
Prospectul a fost intocmit de Banca Comerciala Romana si SSIF Intercapital Invest, se arata intr-un comunicat al NEPI, preluat de Mediafax.

“Un nou anunt privind data de incepere a tranzactionarii actiunilor NEPI la BVB va fi publicat la momentul potrivit”, mai precizeaza compania.

Directorul general al BVB, Valentin Ionescu, declara in aprilie ca NEPI s-ar putea lista la BVB la inceputul lunii mai. Initial, fondul intentiona sa se listeze pana la finalul lunii martie, insa operatiunea a fost intarziata din cauza prospectului complex necesar.

NEPI va fi primul fond de investitii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Consiliul de Administratie al BVB a decis, la finalul lunii noiembrie, introducerea REITs pe piata de la Bucuresti.

NEPI este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund, si detine circa 30 de proprietati imobiliare, majoritatea in Romania.

La inceputul acestui an NEPI a anuntat ca a finalizat achizitia imobilului de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a platit 27,6 milioane de euro, preluand totodata si datorii de 73,6 milioane euro.

New Europe a preluat anul trecut de la grupul Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, o parte din centrul comercial Iris Shopping Pitesti, unde sunt deschise un hipermarket Auchan si o unitate Bricostore, valoarea tranzactiei fiind de circa 21 milioane euro.

NEPI a mai achizitionat de la Avrig 35, in 2008, un portofoliu format din 18 proprietati din diferite orase, inchiriate catre Raiffeisen Bank, pentru 46,3 milioane euro.

In 2009 fondul a cumparat de la BelRom parcul comercial European Retail Park Braila, pentru 63 milioane euro, fiind cea mai mare achizitie a unui proiect imobiliar realizat in acel an in Romania.
REITs-urile includ atat companiile care investesc in proprietati imobiliare, cat si instrumentul financiar in sine.

Produsele respective au fost create prima data in SUA din nevoia de a realiza un instrument financiar care sa faca legatura intre investitiile in proprietati imobiliare si piata de capital.

Source: Flux Imobiliar