Primarul Mangaliei: nivelul general al taxelor pentru persoanele juridice ramane neschimbat in 2016

Pe data de 20 decembrie, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, a dat un comunicat de presa prin care anunta intentia Primariei Mangalia de a majora impozitul pe cladiri la 1,95% din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal. Masura urmand sa scumpeasca de anul viitor vacantele in sudul litoralului.
FPTR nu sustine propunerea primariei Mangalia de marire a impozitului pe cladiri, deoarece aceasta nu face altceva decat sa scumpeasca vacantele in statiunile din sudul litoralului, sa descurajeze investitiile si sa amplifice efortul de supravietuire al agentilor economici. Masura preconizata de Primaria Mangalia va impovara agentii economici, care vor fi oricum afectati de impozitarea terenului de sub cladiri incepand cu anul urmator, prevazuta prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce multi agenti economici in imposibilitate de plata si ii vor determina sa renunte la proiecte viitoare de dezvoltare.
Din acest motiv, propunerea FPTR este ca primaria sa adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a cladirilor si sa renunte  la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o si recomanda noul Cod Fiscal.
 
La randul sau primarul din Mangalia, Cristian Radu, anunta ca nivelul general al taxelor pentru persoanele juridice ramane neschimbat in 2016, intrucat vor fi eliminate o serie de taxe si, chiar daca vor fi aplicate majorari, prin compensare taxele vor ramane la nivelul anilor precedenti.
Intr-un comunicat de presa dat de primarul Mangaliei se precizeaza ca „pentru anul 2016, la persoanele juridice, Primaria Mangalia a eliminat taxa verde, taxa de liniste, precum si taxa hoteliera, care nu se mai regaseste Codul Fiscal. Prin urmare, chiar daca au fost aplicate unele majorari, prin compensare, taxele se mentin la nivelul din anii precedenti”
Cristian Radu mentioneaza ca noua cota a impozitului pe cladiri, de 1,95%, este in stadiul de propunere, interesul municipalitatii fiind de a largi masa impozabila, nu de a mari taxele.

Source: FPTR