Primaria Capitalei vrea sa impuna un regulament teraselor din Centrul Istoric

Potrivit proiectului „Regulamentul privind organizarea si functionarea teraselor sezoniere in perimetrul Centrului Istoric Bucuresti” propus de Primaria Capitalei, terasele sezoniere amplasate in Centrul Istoric din Bucuresti vor putea functiona doar pana la ora 22.00. Exceptie de la aceasta regula vor face terasele de pe strazile din perimetrul delimitat de str. Lipscani, Bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si Calea Victoriei, care vor putea functiona pana la ora 24.00 in timpul saptamanii, in zilele de vineri, sambata si duminica programul putand fi extins cu o ora.
In expunerea de motive care este semnata de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu se precizeaza ca plecand de la un set de probleme reale, precum agresarea si degradarea peisajului urban, inclusiv prin amenajarea inadecvata a teraselor sezoniere, se doreste ca prin implementarea unui set de masuri, inclusiv prin reglementarea activitatilor de alimentatie publica pe terase sezoniere in Centrul Istoric Bucuresti, sa se amelioreze imaginea urbana a unei zone de interes national si international, sa sporeasca atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potential de dezvoltare economica si sa se imbunatateasca in acelasi timp confortul si conditiile de viata ale rezidentilor si utilizatorilor spatiilor din acest perimetru.
Conform proiectului, terasele sezoniere din Centrul Istoric vor putea functiona doar in perioada 15 martie – 15 noiembrie si vor fi amenajate doar pe amplasamente avizate de Directia Generala Dezvoltare Urbana din cadrul Primariei Capitalei.
Amplasamentele vor fi atribuite fara licitatie publica, in ordinea cronologica a solicitarilor, numai in fata punctelor de lucru, la cererea agentilor economici care functioneaza in spatiul respectiv.
Terasele vor fi amplasate pe o desfasurare de front egala cu lungimea fatadei punctului de lucru al agentului economic si fara obturarea acceselor in imobil.
Pe strazile fara trotuare, amplasarea teraselor va fi avizata numai cu respectarea prevederilor anterioare si cu conditia pastrarii, pe mijlocul strazii, a unei zone libere continue de circulatie cu latimea minima de 4 m, pentru interventii de urgenta. In cazul in care configuratia strazii fara trotuare nu permite o astfel de amenajare, avizarea teraselor va fi interzisa.
Pe strazile cu trotuare, terasele vor fi amenajate numai daca spatiul pentru pietoni are o latime minima de 3 m. Totodata, va fi rezervat un spatiu liber pentru circulatia pietonala in dreptul terasei, spre carosabil, cu o latime minima de 1,5 m. Va fi interzisa amenajarea teraselor sezoniere pe carosabil, cu exceptia strazilor exclusiv pietonale, situatie in care terasele vor fi autorizate cu conditia pastrarii unei zone libere de circulatie cu latimea minima de 4 metri, pentru interventiile de urgenta. Daca configuratia strazii nu permite o astfel de amenajare, realizarea teraselor va fi interzisa.
Agentii economici care vor amenaja terase vor trebui sa respecte normele privind igiena si sanatatea publica, protectia consumatorilor, provenienta si calitatea marfurilor, utilizarea mijloacelor de cantarire autorizate si protectia muncii.
De asemenea, ei vor trebui sa asigure curatenia in perimetrul amplasamentului, respectarea linistii si ordinii publice si sa nu prejudicieze prin activitate zonele verzi si mediul inconjurator.
Totodata, agentii economici vor fi obligati sa ia toate masurile pentru a nu deranja vecinatatile prin nicio activitate si sa afiseze permanent si la loc vizibil lista de meniuri si preturi in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala.
Toate amenajarile propuse pentru terase vor avea sisteme de sustinere sau fixare independente de fatadele cladirilor si de paviment. Un agent economic va folosi pentru amenajarea terasei numai seturi identice de mobilier. Utilizarea mobilierului pliant si a celui din plastic nu va fi permisa. Mobilierul va avea structura din lemn sau metal, in concordata cu arhitectura cladirilor si restul terasei.
Pe terase va fi admisa muzica live, fara sisteme de amplificare, cu respectarea normelor de ordine si liniste publica si a nivelurilor de zgomot permise de legislatia de mediu si sanatate publica pentru vecinatati locuite. Spectacolele live organizate pe terase se vor termina la ora 22.00. Pe terase va fi interzisa organizarea de evenimente festive private precum nunti, botezuri etc.
Pe terase vor fi interzise mobilierul pentru servire, inclusiv automatele de vanzare, instalatiile frigorifice, de preparare a produselor sau de spalare a veselei, standurile sau vitrinele de prezentare a produselor si aparatura de tip TV, plasma, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrica a acestora.
Totodata, va fi interzisa prepararea in aer liber a oricaror produse alimentare, cu exceptia standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurta durata, culturale, targuri sau expozitii, care includ demonstratii culinare.
Prevederile referitoare la amenajarea teraselor vor fi aplicate si celor de pe terenurile proprietate privata.
Nerespectarea prevederilor regulamentului va constitui contraventie, amenzile fiind cele din actele normative in vigoare sau intre 1.000 si 3.000 RON.
Jucatorii din turism au inceput deja sa atace acest regulament.
Federatia Patronatelor din Turism si Servicii, FPTS, solicita Primariei Capitalei renuntarea la acest proiect de falimentare a Centrului Istoric si la adoptarea unei atitudini de incurajare a turismului de divertisment din aceasta zona care si-a dovedit deja viabilitatea nu doar pentru turistii romani, ci si pentru cei straini.
FPTS apreciaza ca inchiderea teraselor la ora 22.00 va falimenta Centrul Istoric din Bucuresti, singurul obiectiv important al turismului de divertisment din Capitala.
Incasarile din Centrul Istoric, de circa 150 mil. EUR anual, se vor reduce la un sfert daca aceasta propunere de inchidere a teraselor va fi aprobata, iar multe dintre planurile de dezvoltare si de renovare din zona vor fi anulate.
De asemenea, FPTS apreciaza ca chiriile imense nu vor mai putea fi acoperite doar din activitatea de zi, asa incat multe dintre locatii se vor inchide.

Source: 9AM