Preturile din segmentul imobiliar din Centrul Istoric din Bucuresti au scazut cu 20-30% de la inchiderea zonei

De la inchiderea Centrului Istoric din Bucuresti, preturile din segmentul imobiliar din zona au scazut cu 20-30%, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu iar afacerile investitorilor din zona au scazut cu pana la 90%.

Arhitectul Mario Kuibus, managing partner la firma de profil Re-Act Now Studio si membru al Asociatiei Investitorilor din Centrul Vechi, AICI, a precizat ca preturile in zona au scazut de la aproximativ 700 EUR/mp la 500 EUR/mp. Mario Kuibus a mai declarat ca autoritatile locale au fost sfatuite sa nu inchida zona deoarece acest lucru va afecta firmele care activeaza in perimetrul inchis.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu, a declarat ca preturile au scazut dar in acelasi timp si numarul tranzactiior este extrem de redus si ca, in conditiile in care Bucurestiul este un oras care la capitolul structura arhitectonica sta foarte prost, valoarea Centrului Vechi poate fi extrem de mare iar reamenajarea ar necesita fonduri semnificative, dintr-un parteneriat public-privat.

Unul dintre proprietarii barului Amsterdam Grand Cafe, al magazinului de mobila European Heritage si al hotelului Rembrandt din zona Lipscani, Gijsbert Huijink, a declarat ca, dimpotriva, preturile de cumparare au crescut, pe fondul existentei unui numar foarte redus de proprietati de vanzare. Insa au fost afectate chiriile, care sunt cele mai mici din Bucuresti, aproximativ 8 EUR/mp.

De la inchiderea ariei, businessul Amsterdam Grand Cafe va ajunge cu greu la punctul de rentabilitate anul acesta, in conditiile in care initial business planul implica o crestere anuala de 20% iar in 2006 magazinul European Heritage a inregistrat o scadere a incasarilor de 20%, dupa o crestere de 25% in 2005. Hotelul Rembrandt este singurul care nu a fost afectat de inchiderea circulatiei in centrul istoric.

Gijsbert Huijink considera ca o data cu redeschiderea zonei, companiile isi vor putea reveni rapid.

Valoarea totala a investitiilor efectuate de firme in centrul istoric se ridica la 10 milioane EUR.
Source: Adevarul