Presedintele a promulgat Legea care obliga cluburile, restaurantele, hotelurile si magazinele sa anunte prin panouri ca nu detin autorizatia de securitate la incendiu

Pe data de 15 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care ii obliga pe proprietarii de cluburi, baruri, restaurante, cinematografe, hoteluri, pensiuni, teatre si alte unitati publice, care nu au inca autorizatia de securitate la incendiu, sa monteze la usa un panou prin care clientii sa fie avertizati, inainte de a intra, ca spatiul functioneaza fara autorizatie.

Panourile de instiintare vor avea urmatorul continut tiparit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare rosie, pe fundal alb: “Acest spatiu functioneaza fara autorizatia de securitate la incendiu”.

Textul este obligatoriu, altfel proprietarii risca amenzi consistente, cuprinse intre 2.501-5.000 RON.

Pentru proprietarii cu aviz obtinut a fost eliminata obligatia, prevazuta initial in proiect, de a anunta autorizarea.

Deputatii au eliminat obligatia si pentru o serie de constructii de natura tehnica, care erau incluse la inceput in lege, precum spatii de productie sau depozitare, constructii agrozootehnice, retele de alimentare cu apa si alte categorii de acest fel.

Dupa incendiul din clubul bucurestean Colectiv, Guvernul Ponta a introdus, prin ordonanta de urgenta, obligatia obtinerii de catre proprietarii de cluburi, baruri, restaurante si alte unitati publice a unei autorizatii de securitate la incendiu. Autorizatia trebuia obtinuta pana la 31 decembrie 2016, pentru constructiile si amenajarile care au fost puse in functiune fara acest act administrativ. Ulterior, invocand lipsa personalului specializat care trebuie sa emita autorizatiile, Guvemul Ciolos a prelungit termenul pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, pana la 30 iunie 2017.

Termenul a mai fost impins usor astfel ca abia incepand cu 1 octombrie 2017 beneficiarii sau proprietarii constructiilor care au obligatia obtinerii acestui act administrativ sunt pasibili de sanctionare contraventionala, pentru nedetinerea acestuia.

Punerea in functiune, fara autorizatie de securitate la incendiu, a constructiilor si amenajarilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrari de modificare/schimbare de destinatie poate fi sanctionata cu amenzi intre 20.000 RON si 50.000 RON.

Legea prevede in prezent ca firmele care au depus pana la 30 septembrie documentatia pentru obtinerea autorizatiei sau au proiecte in avizare pentru finantare sunt exceptate de la aplicarea amenzilor, daca termenul de conformare nu depaseste 31 decembrie 2017.
Source: Profit