Presedintele FPTR solicita autoritatilor sa lase firmele care au gresit sa plateasca in rate sau sa investeasca dublul sumei prejudiciate

Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR a precizat ca pentru acuze vechi si nu foarte clare, oricarui om de afaceri i se poate intocmi dosar penal care il impiedica sa acceseze credite bancare si sa mai investeasca. Dar, apreciaza Murad, valoarea pagubelor provocate atunci e mult mai mica decat ce ar pierde statul daca ar inchide firmele respective.
„In orice firma din turism care se inchide, soarta a 50-60% dintre angajati este pecetluita: pleaca in strainatate, spune Murad, care a calculat ca, odata cu plecarea fiecarui angajat peste granite, statul roman pierde anual 6.000 EUR din taxe si impozite.”
Modul in care „se fac dosare” va bloca finantarile, investitorii nu vor mai avea curaj sa investeasca deoarece viitorul este nesigur si toti oamenii de baza din companii vor pleca de frica. Daca situatia actuala va continua, Murad este convins ca in cativa ani vor disparea multe firme romanesti, asa cum s-a si intamplat in ultimii 10 ani.
El sustine ca e neproductiv ca administratorii sa fie trasi la raspundere pentru ce s-a intamplat prin 2007-2009, pentru daune de cel mult 50.000 EUR, care nu sunt foarte clare, dar pentru care se poate intocmi un dosar penal, caz in care toate firmele „cad in cap direct”, iar bancile le opresc finantarile chiar si doar pentru o simpa banuiala.
Murad este de parere ca firmele ar trebui lasate sa-si continue activitatea si sa li se faciliteze, daca este nevoie, plata in rate a pagubelor din urma cu 10-15 ani. O alta idee ar fi ca firmele sa fie obligate sa investeasca dublul prejudiciului de atunci, masura care ar stimula investitiile.
Presedintele FPTR apreciaza ca singura solutie este o comunicare mai apropiata in special cu Guvernul, caz in care, in ultima vreme exista o deschidere, dar si o lipsa totala de cunoastere a unui mod de abordare.
Dupa parerea lui, cel mai dureros lucru e ca, odata cu disparitia oamenilor de afaceri, piata romaneasca nu mai poate sa scoata altii noi.
Murad crede ca statul trebuie sa fie mai echilibrat in raport cu oamenii de afaceri si ca miza numarul 1 trebuie sa fie, ca in Germania, ca acea companie sa-si poata continua activitatea. El propun ca cei de la ANAF sa aiba posibilitatea de a negocia cu orice companie ca in caz de prejudiciu sa rezolve problema intr-un fel dau altul.

Source: Profit