Presedintele ANT estimeaza ca in acest an turismul romanesc va creste cu 15%

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT, Monica Barbuletiu, a declarat ca in acest an turismul romanesc va creste cu 15%, pana la peste 2% din PIB, daca programele de dezvoltare initiate de patronat vor fi implementate cu succes. Potrivit reprezentantilor ANT, turismul nu a depasit 1,9% din PIB, in 2006.

Monica Barbuletiu a precizat ca bugetul ANT aferent anului 2007 este de 23,5 milioane RON si va fi utilizat in principal pentru promovarea turismului romanesc atat pe plan national cat si in afara tarii. Totodata, Guvernul a alocat pentru perioada 2006-2008 suma de 325 milioane EUR de la bugetul de stat, din care in a doua jumatate a anului trecut s-au cheltuit 6 milioane EUR. Aceste fonduri au fost alocate in cadrul Programului National de Investitii, prin ANT si au vizat dezvoltarea turismului montan, balnear, cultural, litoral si a turismului in Delta Dunarii.

Aceasta suma a fost accesata de Consiliile Judetene si Consiliile Locale din tara si au fost utilizati pentru realizarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice pentru investitiile respective.

De asemenea, in 2006 au fost alocate 24 milioane EUR din aceste fonduri pentru programul Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007, in special pentru centrul de informare turistica.

Presedintele ANT a precizat ca agentii economici din domeniul turismului vor putea accesa, din luna iulie a acestui an, fonduri europene de peste 2,6 miliarde EUR, pentru turismul autohton, din care 2 miliarde EUR, vor proveni din Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala privind imbunatatirea calitatii vietii in zona rurala si promovarea turismului rural.

In cadrul activitatii de promovare a Romaniei ca destinatie atractiva pentru turism si afaceri vor putea fi accesate de la Uniunea Europeana fonduri de 127 milioane EUR, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Proiectele dezvoltate in baza acestui fond vizeaza promovarea turismului si dezvoltarea centrelor de promovare. Restul cofinantarii, de 23 milioane EUR, pentru aceste programe va proveni de la bugetul de stat.

A 3-a axa de dezvoltare a turismului se refera la promovarea durabila a turismului regional si local, in cadrul careia vor putea fi accesate fonduri de aproape jumatate de miliard de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, la care se adauga 60 milioane EUR de la bugetul de stat. Proiectele vor viza restaurarea si valorificarea patrimoniului istoric si cultural, valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor.
Source: Wall-Street