Premierul Greciei vrea sa incurajeze turismul traditional si vrea sa reduca turismul all-inclusive

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, considera ca serviciile all-inclusive indeparteaza turistii de economia locala, tinandu-i in incinta hotelurilor si departe de micile afaceri. Din acest motiv, premierul a promis sa reduca acest tip de turism de masa in Grecia, care s-a dezvoltat in ultimele cateva decenii. Turismul all-inclusive aduce Greciei venituri anuale de 2 mld. EUR.
Guvernul ar putea interzice vanzarea de terenuri aflate in proprietatea statului catre dezvoltatorii de mega-complexuri turistice si ar putea modifica legislatia privind taxa pe valoare adaugata, urmand ca actualele centre de vacanta sa suporte taxe mai ridicate.
Noul regim guvernamental nu vrea sa interzica total sistemul all-inclusive, ci sa incurajeze modelul vacantelor traditionale, in care vizitatorii folosesc barurile traditionale, restaurantele si atractiile locale.
Serviciile all-inclusive sunt populare pentru familiile cu un buget limitat care stiu ca odata ce platesc biletele nu mai suporta cheltuieli suplimentare pentru masa, bauturi si distractie. Acest sistem este insa un dezastru pentru comerciantii locali si proprietarii de restaurante, pentru ca turistii nu mai ies din incinta hotelurilor.
Purtatorul de cuvant al Asociatiei agentiilor britanice de turism a avertizat insa ca guvernul elen trebuie sa ia in considerare costul oricaror restrictii. Popularitatea vacantelor all-inclusive continua sa creasca, in special in cazul familiilo, iar grecii trebuie sa tina cont ca ar putea pierde acest segment de piata in favoarea altor tari, precum Turcia si Egipt.
Andreas Andreadis, presedintele Confederatiei elene de turism, a avertizat ca majorarea taxelor in turism ar fi "ca o sinucidere" pentru Grecia.
Organizatia Nationala pentru Turism din Grecia si-a exprimat speranta ca noul guvern va actiona responsabil.

Source: Mediafax