Pregatiri pentru o noua criza economica: investitorii-oracol cauta profit si refugiu in Romania

Investitorii asteapta noul val de criza economica cu buzunarele pline si tot mai multe proiecte noi. Piata imobiliara romaneasca, la fel ca si cea internationala, speculeaza momentul, indiferent de previziunile specialistilor, care anunta o noua prabusire economica mondiala. Dupa un 2015 cu performante imobiliare remarcabile, a inceput un 2016 optimist, cu apetit investitional. Ca de obicei insa, Romania este puternic concurata de alte tari din regiune, care ne fura investitorii cu preturi sau logistica mai bune.  
Anul 2016 este asteptat sa vanda orice este proprietate imobiliara, dar cu precadere in domeniile office, retail si industrial.  Aceste trei directii imobiliare par atraga atentia si fondurile celor mai bine cotati investitori la nivel mondial. Din fericire, Romania este una dintre principalele destinatii de investitii. Din nefericire, ofertele mai bune din tarile vecine fura investitorii interesati sa plaseze bani in economia locala. Polonia, Cehia sau Ungaria sunt eternii rivali ai Romaniei la acest capitol. Cu toate acestea, si Romania are performante notabile, care sunt marcate in studiile de specialitate.
„Romania se plaseaza pe locul cinci, in Europa Centrala si de Est, in privinta investitiilor, iar anul 2016 arata deja semnale de crestere sustinuta a interesului investitional. La fel s-a intamplat si in 2015, un an cu performante robuste, in ciuda faptului ca nivelul total al investitiilor s-a situat mult sub anul anterior. Acest lucru a fost previzibil si este explicat de performantele deosebit de mari ale anului 2014, impulsionate de o tranzactie majora din retail: preluarea Real de catre Auchan”, se arata in ultimul raport CBRE.
Romania pierde teren in fata eternilor rivali: Polonia, Ungaria sau Cehia
Astfel, in Romania, anul trecut, s-a tranzactionat un volum de 644 milioane de euro, cu 45% mai putin decat in anul 2014, ceea ce ne-a facut sa coboram de pe locul trei in topul celor mai tranzactionate tari. Spre comparatie, in Ungaria, volumul a fost de 657 milioane de euro, in crestere cu 42% fata de anul anterior, iar in Cehia, volumul a ajuns la 2,7 miliarde de euro, in crestere cu 33%. Polonia este lider in domeniu, cu tranzactii de 4 miliarde de de euro, in crestere cu 31%. In afara de marii jucatori, concurenta mai vine si din Serbia, Croatia, Slovenia si Slovacia, unde sunt anticipate tranzactii majore. Investitorii par determinati sa isi intareasca prezenta pe aceste piete, care promit profit si stabilitate – macar pe termen scurt.
„Pentru anul 2016 exista premisele unei cresteri economice puternice in regiune, cu randamente mai mari decat cele intalnite in Europa de Vest. Bancile sunt si ele mai deschise la investitiile din aceasta regiune. Ne asteaptam sa creasca si diversitatea jucatorilor din piata, cu o prezenta ridicata in randul investitorilor asiatici”, arata specialistii CBRE.
Investitorii asiatici sunt atrasi de apetitul pentru consum care se resimte in Europa Centrala si de Est, fapt care impulsioneaza piata de retail. Astfel, pana la instalarea urmatoarei perioade de criza economica, investitorii fac ce stiu ei mai bine: profit. Echilibrul fragil in care se afla economia globala oricum nu permite planuri pe termen lung, motiv pentru care planurile de afaceri se bazeaza pe un singur criteriu: specularea momentului.

Source: Imopedia/Media