Stabilizarea inflatiei si continuarea scaderii dobanzii de referinta a BNR va spori atractivitatea creditului in lei, care va lua locul celui in euro.
In consecinta, piata rezidentiala isi va reduce dependenta de „Prima Casa”, odata ce bancile vor dezvolta credite ipotecare in conditii similare, considera Dimitra Marini, directorul general al EFG Eurobank Property Services Romania.
„In conditiile in care indicatorii macro-economici ai Romaniei vor continua sa se stabilizeze, in special inflatia, si dobanda de referinta a BNR va continua sa scada, cel mai probabil va aparea o atractivitate sporita a creditului in lei. Acesta va putea sa compenseze in curand restrictionarea accesului la creditul in euro, preferat de cumparatorii locali pana acum.
Ceea ce in final va duce la reducerea dependentei pietei rezidentiale de programul «Prima Casa» si la dezvoltarea unor credite ipotecare in conditii similare”, a declarat Dimitra Marini intr-un interviu pentru Capital.
Potrivit acesteia, sprijinul pe care „Prima Casa” il ofera sectorului rezidential le permite proprietarilor de apartamente noi sa spere ca vor vinde locuintele puse pe piata.
Bancile tin falimentele sub control
In ciuda restrictiilor de pe piata financiara si a necesitatii curatarii portofoliilor imobiliare, este putin probabila o inmultire „exploziva” a insolventelor si falimentelor in sectorul rezidential, apreciaza reprezentantul EFG Eurobank.
Marini admite ca exista posibilitatea inmultirii acestor cazuri in acest an, comparativ cu 2011, dar acest lucru nu va duce la o scadere dramatica a preturilor, cum preconizeaza unii analisti, deoarece bancile active in piata doresc sa evite astfel de situatii.
„Situatiile critice cu care se confrunta unii dezvoltatori trebuie privite diferit de la caz la caz, unele proiecte au inca posibilitate de redresare si se bucura de sprijinul investitorilor si al finantatorilor, in vreme ce alte proiecte nu au o sansa reala de a se salva fiind construite pornind de la presupuneri nerealiste”, mentioneaza Dimitra Marini.
Degradarea cladiriilor rezidentiale impune o rata de inlocuire de minim 1% pe an, explica Marini. In Bucuresti, aceasta rata nu a fost atinsa decat in 2008, in ultimii 20 de ani. In restul perioadei, rata de inlocuire, in Bucuresti, nu a fost decat de 0,3-0,7% pe an, conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica.
Marini spune ca piata rezidentiala are un anumit recul intre momentul generarii cererii si livrarea ofertei, acesta este in medie de circa 12-18 luni. Incepand cu efectele pregnante ale crizei acest termen de livrare a unitatiilor rezidentiale a crescut constant ajungand pana la dublarea lui.
Source: Flux Imobiliar