Piata imobiliara europeana, la rascruce. Cum sta Romania?

Usa bancilor ramane doar intredeschisa pentru investitiile in imobiliare, insa prind contur surse alternative de finantare pentru 2012, se arata in cel mai recent raport al companiei de audit Ernst & Young.

“Indicatorul investitiilor in active imobiliare dezvoltat de Ernst & Young la nivel european subliniaza diferenta foarte mare intre atitudinile, obiectivele si prioritatile investitorilor de la o tara la alta. Desi diferentele de abordare intre pietele mature si cele emergente sunt normale, anul acesta surprinde prin viziunile foarte diferite ale investitorilor din tari precum Germania, Suedia si Elvetia”, se arata in raport.

Indicatorul este dezvoltat pe baza unui sondaj realizat in decembrie 2011 impreuna cu Economist Intelligence Unit, iar raportul sumarizeaza asteptarile si opiniile a 534 de investitori in sectorul imobiliar din 12 tari europene.

Unde se afla Romania?

Pe fondul recesiunii care a afectat piata in ultimii ani, numarul livrarilor noi de spatii de birouri si de productie/depozitare va fi limitat in 2012. Anul acesta vor incepe constructiile unor proiecte noi de birouri, durata medie de finalizare fiind cuprinsa intre 24 si 36 de luni.

“Intre timp insa, piata se va stabiliza, pe masura ce cresterea usoara a cererii va absorbi din oferta disponibila. In Bucuresti, exista asteptari privind cresterea chiriilor pentru proprietatile premium de 8% pana la 10%. Chiriile in celelalte sectoare imobiliare vor ramane constante sau vor scadea in functie de calitatea proiectului si de dinamica dintre oferta existenta si cererea care se anunta volatila”, potrivit raportului citat.

Perspectivele pietei imobiliare in 2012 in tarile europene

1. Atractivitatea pietelor europene este in continuare ridicata

Peste 90% din investitorii intervievati in Germania, Suedia si Austria considera ca tarile lor sunt atractive pentru investitii imobiliare.

Atractivitatea pietei imobiliare este, de fapt, evaluata pozitiv de investitorii locali in majoritatea celor 12 tari europene incluse in sondaj. Este de subliniat, insa, faptul ca piete emergente, precum Rusia si Polonia sunt cotate la un nivel inalt in privinta atractivitatii investitiilor, spun cei de la Ernst & Young.

2. Previziunile privind tranzactiile difera puternic de la o tara la alta

Asteptarile investitorilor difera foarte mult de la o tara la alta. Daca 55% din investitori se asteapta la o revenire a volumelor tranzactionate in Germania, Franta si Luxemburg, situatia este la polul opus in Belgia si Elvetia, unde 60% din investitori nu vad evolutii incurajatoare in 2012.

“Aceste disparitati substantiale intre viziunile investitorilor demonstreaza diferentele substantiale care exista intre pietele din fiecare tara si necesitatea de a dezvolta strategii locale de investitii, si nu regionale”, potrivit companiei de audit.

Factori care influenteaza evolutia pietelor

3. Ingrijorarile privind inflatia fluctueaza

Doua treimi din respondenti sunt de parere ca presiunile inflationiste vor influenta investitiile in active imobiliare. Motivul principal este asteptarea investitorilor privind actualizarea preturilor activelor imobiliare odata cu inflatia, ceea ce ar putea stimula cererea si apetitul investitorilor.

4. Instabilitatea din zona euro va modera investitiile

In opinia a 72% din investitorii intervievati, continuarea crizei datoriilor in zona euro va avea un impact negativ asupra investitiilor in active imobiliare. Desi exista si in acest caz variatii, opinia generala se mentine si dificultatile din zona Euro continua sa fie percepute ca un factor descurajator.

Finantarea investitiilor pe piata imobiliara

1. Privirile se intorc spre piata de capital

42% din investitorii inclusi in studiul Ernst & Young se asteapta ca pietele de capital sa devina mai atractive pentru investitiile imobiliare in 2012.

Disparitatile sunt insa destul de pronuntate si in acest sens – spre exemplu, 60% din investitorii spanioli considera ca piata de capital va oferi solutii de finantare pentru activele imobiliare, spre deosebire de doar 16% din investitorii germani.

2. Bancile vor limita finantarea in anumite cazuri

Dificultatile de pe pietele bancare au avut drept consecinta renuntarea la acordarea de imprumuturi pentru anumite categorii de active, printre care si cele imobiliare. 50% din respondenti considera ca aceasta tendinta va continua si in 2012, iar bancile vor continua sa reduca imprumuturile ipotecare.

“In general, tendintele care se contureaza pe piata imobiliara in acest an sunt rezervate. Cu toate acestea valoarea proprietatilor ar putea evolua pozitiv ca urmare a expirarii termenelor in care fondurile trebuie sa utilizeze capitalul strans din partea investitorilor pentru a putea genera randamentele promise”, se mai arata in studiu Ernst & Young.

Source: Flux Imobiliar