Piata hoteliera est europeana – cea mai afectata de criza economica

Veniturile hotelierilor din estul Europei au inregistrat anul acesta cele mai mari scaderi de pe continent.

Aceste scaderi ii vor face insa pe investitorii din regiune mai realisti, asa ca nu vor mai dezvolta proiecte mari, ca in trecut, ci proiecte hoteliere mai mici si corelate cu nevoile din regiune, au spus reprezentantii unora dintre cele mai mari firme hoteliere, la nivel global.

Nu doar cererea de pe piata face relevanta constructia de proiecte hoteliere mici, ci si oportunitatile de obtinere a unei finantari.

Peter Vermeer, vicepresedinte de dezvoltare pe Benelux si Europa de Est al Intercontinental Group, a declarat ca lucrurile s-au schimbat pe piata si nu este greu sa obtii finantari pentru sume sub 10 milioane EUR.

Acesta a mai precizat ca orice situatie creaza oportunitati, asa ca proiectele mari de hoteluri vor fi inlocuite cu proiecte mai mici. In plus, noile hoteluri vor fi orientate spre clasa medie.

Mike Collini, vicepresedintele de dezvoltare al Hilton in Europa de Nord, a declarat ca acum este momentul pentru dezvoltarea hotelurilor destinate clasei de mijloc.

Din cele 40 de hoteluri aflate in proiect in Romania, cu finalizare in urmatorii 2 ani, doar 8 sunt de 2 si 3 stele.

Desi jucatorii de pe piata se asteapta la o stabilizare a cererii de pe turism in 2010 si la o revenire la nivelul din 2008 abia peste 4 ani, specialistii avertizeaza ca unele tipuri de turisti de afaceri nu vor mai reveni pe piata nici dupa finalizarea crizei, deoarece incep sa fie din ce in ce mai des utilizate tehnologiile de video conferinte, a declarat Macy Marvel, profesor de economie a turismului la Ecole Hoteliere din Lausanne.

Cele mai expuse proprietati sunt cele care au obtinut finantari intre 2005-2007, cand bancile au fost foarte liberale si au acordat finantari si pentru 90% din valoarea unui proiect, a precizat Marvel.

Source: Daily Business