Piata hoteliera din Rusia este in continua crestere

Intr-un raport publicat de Jones Lang LaSalle Hotels se mentioneaza ca in ultimii 2 ani peste 1 miliard USD au fost investiti in hotelurile din Moscova, pe masura ce investitorii internationali au intrat intr-o zona privita ca fiind una dintre cele mai profitabile piete.

Investitiile in domeniul hotelier au fost efectuate pe fondul unei cresteri economice puternice si al cresterii numarului de vizitatori ai capitalei Rusiei, atat oameni de afaceri cat si turisti.

In primele sase luni ale acestui an, hotelurile de 4 si 5 stele din Moscova au inregistrat un grad de ocupare de 67,3% iar in St. Petersburg gradul de ocupare a fost de 57,7%. Spre comparatie, in aceeasi perioada, Londra a inregistrat un grad de ocupare de 80% iar Parisul a avut un grad de ocupare de 72,6%.

In luna martie a anului viitor, compania international Ritz-Carlton Hotel Company va deschide un hotel de 334 de camere, pe una dintre cele mai exclusiviste strazi din centrul Moscovei, situata in apropierea Kremlinului. Ritz-Carlton intentioneaza sa deschida si alte hoteluri in Rusia iar in prezent studiaza oportunitatiile pentru deschiderea unui hotel la St. Petersburg.

Lantul hotelier Holiday Inn Hotels & Resorts, parte a Grupului InterContinental, detine 4 hoteluri in Moscova.

Tarifele hotelurilor de 5 stele sunt in medie 289 USD/noapte, insa la unele hoteluri aceasta medie este depasita, spre exemplu la hotelul Ararat Park Hyatt Moscova, taiful ajunge si la 868 USD/noapte.

Lipsa locurilor de cazare cu preturi medii a devenit o problema pentru industria turismului, a declarat Stanislav Ivashkevich, director asociat al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis/Noble Gibbons din Moscova.

Insa exista putine hoteluri low-cost iar acest fapt exercita presiuni asupra turismului.

Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, OECD, estimeaza ca produsul intern brut al Rusiei va creste in acest an cu o rata de 6,2%, in comparatie cu doar 2,7% cat reprezinta cresterea zonei euro.
Source: Ziarul Financiar