Piata hoteliera din Cluj-Napoca in scadere

In primele noua luni ale acestui an, gradul de ocupare al hotelurilor clujene a scazut cu pana la 40%. Potrivit hotelierilor locali, criza din acest domeniu de activitate este doar la inceput, scaderile urmand sa continue si in primul trimestru al anului viitor, cand gradul de ocupare al hotelurilor locale ar putea ajunge la 10%-15%.

La Cluj, peste 90% din numarul turistilor este reprezentat de clientii de business.

Cererea pe segmentul de evenimente s-a injumatatit fata de anul trecut si, conform estimarilor, criza financiara va aduce pana la sfarsitul acestui an o scadere de 15-20% a valorii pietei hoteliere locale, pana la aproximativ 25 milioane EUR.

Anul trecut hotelierii clujeni au derulat afaceri pe o piata estimata la 30 milioane EUR.

Hotelul Opera Plaza, clasificat la 5 stele, a inregistrat un grad mediu de ocupare de aproximativ 66% in primele noua luni, in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceasta perioada cifra de afaceri Opera Plaza a scazut cu 10% fata de intervalul ianuarie-septembrie din 2008.

Pentru acest an, reprezentantii Opera Plaza estimeaza o cifra de afaceri de 2,7 milioane EUR, in scadere cu 10% fata de anul trecut.

Compania Transilvania Development, care administreaza hotelurile City Plaza de 4 stele si City Central de 3 stele, a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 1,5 milioane EUR in primele noua luni, in scadere cu peste 10% fata de perioada similara a anului trecut. Gradul mediu de ocupare al celor doua hoteluri a fost de 58%, in scadere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In perioada analizata, vanzarile totale ale City Hotels au depasit 1,6 milioane EUR, iar compania Transilvania Development estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 2 milioane EUR, in scadere cu 13% fata de anul 2008, cand vanzarile City Hotels au fost de aproximativ 2,3 milioane EUR. Conducerea companiei estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare al celor doua hoteluri de aproximativ 60%, in scadere cu pana la 14% fata de anul trecut, cand gradul mediu a fost de 74%.

Hotelul Onix a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un grad mediu de ocupare de 55%, in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a avut un grad mediu de ocupare de 95%.

Conducerea companiei AB Onix Hotel, administratorul hotelului Onix, estimeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare al hotelului de 45-50%.

Source: Ziarul Financiar