Piata hoteliera – bilant 2005, semnale de alarma 2006 – 2009

Potrivit unor studii de specialitate privind evolutia si nivelul pietei hoteliere in 2005, piata hoteliera din Romania are cei mai scazuti indici de crestere din Europa, atat din punctul de vedere al investitiilor cat si al gradului mediu de ocupare si al tarifului mediu obtinut, in principal, in capitala.

In 2005 valoarea investitiilor in industria ospitalitatii s-a ridicat la aproximativ 400 milioane EUR, din care 68% au reprezentat investitii in hoteluri, 15% in pensiuni, vile si bungalouri, 11% in mijloace de transport si 6% in structuri de agrement in special in amenajarea zonelor schiabile, inclusiv transport pe cablu, potrivit evaluarilor companiei de consultanta Peacock Hotels. In 2005 au fost puse in functiune peste 1.500 camere in structuri hoteliere clasificate la 3 si 4 stele, din care 78% au fost realizate in constructii noi, diferenta reprezentand modernizari ale unor proprietati hoteliere existente.

Potrivit informatiilor detinute de compania de consultanta, pentru anul 2006 au fost anuntate 58 de proiecte hoteliere, observandu-se un usor decalaj intre investitiile in proprietatile de 3 stele, care au o tendinta de stagnare si cele de 4 stele care cunosc o crestere mai accentuata. Pentru 2006 specialistii prognozeaza un mic regres al investitiilor fata de 2005 insa pentru intervalul 2006-2009 se estimeaza un volum de 1,1 miliarde EUR.

Cresterea si diversificarea capacitatilor de cazare si a functiunilor turistice vor determina reglarea tarifelor hoteliere pe termen lung, eliminand cresterile artificiale din varfurile de sezon datorate ofertelor limitate de la ora actuala. In prezent, capacitatea de cazare la nivel national depaseste putin 1% din populatia Romaniei, 43% din structurile de cazare fiind concentrate pe litoral, aproximativ 40% in centre urbane mari si statiuni balneare iar restul in statiuni montane. Concentrarea ofertei de cazare limiteaza din acest punct de vedere cererea, deja redusa din punctul de vedere al intentiilor de calatorie al turistilor romani si straini. Specialistii considera ca, daca nu vor fi dezvoltate componentele de relaxare si vacanta, care sa asigure rentabilitatea structurilor de cazare create, turismul in ansambu poate cunoaste un regres desi segmentul de afaceri si evenimente va continua sa creasca spre un varf de performanta care va fi atins in jurul anului 2009.

Totodata se impune infiintarea unei scoli nationale de management hotelier, care sa asigure formarea profesionala unitara pe toate nivelurile de pregatire, preuniversitar, universitar si vocational. In prezent, managementul profesional este asigurat prin intermediul contractelor de management incheiate de proprietarii hotelurilor cu scoli profesionale locale, cu firme de consultanta si management hotelier sau cu profesionisti independenti din strainatate.
Source: Romania Libera