Piata hoteliera a Bucurestiului are un potential de dezvoltare ridicat in zona Europei Centrale si de Est

Intr-un raport al companiei Richard Ellis se precizeaza ca lanturile hoteliere internationale sunt interesate de obtinerea unor pozitii puternice pe piata locala, deoarece Bucurestiul detine un mare potential de dezvoltare in comparatie cu alte orase din Europa Centrala si de Est. Interesul investitorilor si lanturilor internationale de hoteluri se datoreaza lipsei proiectelor de calitate pe celelalte segmente ale pietei si cresterii numarului de hoteluri de calitate.

In prezent, piata locala este dominata de hoteluri de 3 si 4 stele care reprezinta aproximativ 66% din totalul facilitatilor hoteliere existente. Hotelurile de lux sunt reprezentate de numai 6 hoteluri de 5 stele, care insumeaza aproximativ 1.467 camere.

In perioada 2004-2006 numarul de camere disponibile a crescut cu aproximativ 22%, la 6.400 camere.

Cele mai mari hoteluri din Bucuresti sunt Intercontinental care detine 423 camere, din care doar 283 sunt disponibile in prezent, celelalte aflandu-se in proces de renovare, hotelul Marriott cu 402 camere si hotelul Phoenicia care detine 348 camere.

Conform Ghidului Hotelurilor editat in 2005 si 2006 de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, ANT, numarul total de hoteluri inregistrat in Bucuresti in trimestrul al treilea al anului trecut era de 87 unitati, in comparatie cu 61 unitati inregistrate in intervalul similar din 2004.

Turistii straini au reprezentat 72% din totalul cazarilor in hotelurile de 4 si 5 stele iar principala tara de provenienta a turistilor straini a fost SUA cu 13,2%, urmata de Marea Britanie cu 10%, Germania cu 9,85% si Italia cu 9,1%.

Printre marile lanturi hoteliere care intentioneaza sa patrunda pe piata hoteliera din Romania se numara Kempinsky, Hyatt, Four Seasons sau Sheraton.

In raportul companiei Richard Ellis se precizeaza ca piata hoteliera va cunoaste o dezvoltare intensa, pe masura ce dezvoltatorii imobiliari vor finaliza proiecte noi sau lucrari de renovare.

Pentru acest an sunt planificate cateva proiecte importante de renovare, printre care hotelul Bucuresti Radisson SAS care detine 424 camere, hotel Continental care are 61 camere si hotelul Ramada Turist. Cel mai mare proiect hotelier din Romania, totalizand aproximativ 1.000 camere, va fi finalizat de compania Pro Confort in zona de sud-est a capitalei.
Source: Cotidianul