Piata centrelor comerciale in 2012: Vor fi deschise 7 proiecte

Stocul de spatii comerciale va creste anul viitor cu 120.000-150.000 mp, cand vor fi inaugurate cinci-sapte proiecte in orasele din afara Bucurestiului, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
Cele mai importante inaugurari programate pentru anul viitor sunt Palas (Iasi), Corall  (Constanta) si parcul de retail dezvoltat de sud-africanii de la NEPI  (Brasov), potrivit ultimului raport al companiei de consultanta Jones Lang LaSalle.
In plus, anul viitor stocul spatiilor comerciale din Bucuresti se va mari cu doua hipermarketuri si galerii comerciale atasate: Cora pe Soseaua Alexandriei si Kaufland pe bulevardul Mihai Bravu.
Cele mai importante deschideri din 2011
In trimestrul al treilea din 2011, Leroy Merlin a deschis primul magazin din Romania, ca parte a parcului de retail Colosseum Park, care ocupa o suprafata de 37.500 mp.
Baneasa Shopping City a inaugurat o extensie de 14.000 mp ocupata in intregime de un cinematograf. Cu aceste doua spatii noi livrate, stocul modern de spatii comerciale din Bucuresti se situeaza in jurul valorii de 610.000 mp, potrivit JLL.
“Pentru spatiile stradale din Bucuresti, cererea a venit in special din partea supermarketurilor si a discounterilor interesati sa deschisa unitati de dimensiuni mai mici. Carrefour Market/Express, Mega Image, Lidl, Profi sau Mic.ro profita de disponibilitatea spatiilor si de nivelurile scazute de inchiriere pentru a acoperi zonele orasului”, spun consultantii.
Si retailerii de electronice si-au extins retelele atat in Bucuresti, cat si in restul tarii. Altex, Flanco si Domo raman principalii jucatori care si-au restructurat cu succes portofoliile si au inceput sa-si reevalueze oportunitatile.
In ceea ce priveste chiriile, nu s-au inregistrat fluctuatii semnificative pe piata spatiilor comerciale. Chiriile prime in centrele comerciale se situeaza intre 65-70 euro/mp/luna. Chiriile prime pe principalele artere comerciale au ramas neschimbate si se situeaza tot intre 65-70 euro/mp/luna.
Source: Flux Imobiliar