Peste 66% din romanii care merg in vacanta prefera cazarea la rude sau prieteni

Potrivit Institutului National de Statistisca, INS, 66,8% dintre romanii care merg in vacante prefera cazarea la parinti, bunici, rude sau prieteni, 20,7% prefera sa se cazeze in hoteluri si pensiuni si 9,1% prefera locuintele particulare cu chirie.
In Bucuresti, din 2 milioane de oameni, 1 milion sunt din provincie. Daca unul este din Constanta si vrea sa mearga la mare, n-o sa stea la hotel, ci la parinti, a declarat Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT.
Cei mai multi romani, cand isi iau concediu nu se duc sa se odihneasca, ci merg sa munceasca la rude sau parinti. Asta se intampla mai ales la categoriile sociale cu grad scazut de pregatire, a declarat, Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR.
Raducan apreciaza ca doar 20% dintre romani isi permit sau au cultura necesara pentru a intelege ca un concediu inseamna intreruperea activitatilor zilnice.
In calatoriile de afaceri si motive profesionale, turistii romani s-au cazat in proportie de 56% in hoteluri si unitati similare, 18,9% au ales cazarea la parinti, bunici, rude sau prieteni si 15,1% au ales locuintele particulare cu chirie.
Anul trecut, romanii au cheltuit aproximativ 7,76 mld. RON pentru calatorii de vacante si afaceri, din care 79% pentru cele care au vizat destinatii interne, potrivit datelor INS.

Source: Business24