Peste 150 de cabane vanatoresti vor fi introduse in circuitul turistic in urmatorii doi ani

In ultimii zece ani, cabanele vanatoresti din tara s-au aflat intr-un proces continuu de modernizare, peste 220 miliarde de lei fiind investiti numai din 2000 incoace, declara Simion Maftei, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor, RNP. Un loc aparte in planul de modernizare il ocupa cele sapte-opt cabane pe care le folosea Nicolae Ceausescu. Conducerea Romsilva intentioneaza, in acest fel, sa atraga mai multi vantori din strainatate care sa contribuie la cresterea veniturilor regiei, la 3,6 milioane de euro, fata de 3 milioane de euro incasate anul trecut, in mare parte de la vanatorii straini.

Daca in alte tari, vanatoarea este considerata un sport de lux, in Romania inca se practica vantoarea de masa, vanatorilor straini fiindu-le facilitat accesul in vama romana cu propria arma si munitie, printr-o simpla invitatie din partea RNP.

Tarifele percepute de regie pentru vanatoare sunt diferite, in functie de tipul vanatului dar si de nationalitatea vanatorului. Astfel, pentru un cerb de 210 puncte, punctaj al trofeului stabilit de Comitetul International de Vantoare, un strain va plati 3.000 de euro, iar un roman doar 21 milioane de lei. Pentru un mistret de 120 de puncte, tarifele sunt de 750 de euro pentru straini si 1,6 milioane de lei pentru romani iar pentru un urs de 350 de puncte, strainii vor plati 5.000 de euro iar vanatorii romani 103 milioane de lei. Separat se achita taxele pentru organizarea vanatorii, astfel, pentru o zi pretul mediu perceput unui strain la vanatoarea cerbilor este de 100 euro, a mistretilor de 210 euro, a ursilor de 335 euro.
Source: Monitorul Expres