Perspectivele turismului romanesc

Potrivit specialistilor, in urmatorii ani isi vor face aparitia noi areale turistice in zonele montane, in apropierea unor lacuri, in Delta Dunarii si pe litoral.

Pe viitor, pe litoralul Marii Negre plajele vor fi catalogate blue flag. Printre cele 27 de criterii pe care trebuie sa le indeplineasca o plaja pentru a obtine standardul de calitate blue flag se numara: calitatea apei, curatarea zilnica plajei, existenta unui numar suficient de cosuri de gunoi, grupuri sanitare, spatii pentru caini si altele. Presedintele ANT, Marius Crivtonencu a declarat ca sunt vizate zece plaje si un port turistic pentru primirea statutului de blue flag iar primele plaje blue flag vor fi omologate in mai 2006.

In Delta Dunarii o problema o constituie insuficienta locurilor de cazare. Potrivit specialistilor, in Delta se vor construi noi unitati de cazare iar altii considera ca isi vor face aparitia si noi zone turistice. Turistii din Delta Dunarii sunt cei pasionati de pescuit cat si amatorii de ornitologie.

In prezent, din reteaua ANTREC fac parte 3.500 de pensiuni in 950 de localitati. Cele mai cautate zone sunt Suceva, Maramures, Neamt, Delta Dunarii, Alba iar zonele care au inregistrat o crestere rapida a capacitatii turistice sunt Muntii Apuseni, Delta Dunarii, Covasna, Harghita. Presedintele ANT, Marius Crivtonencu, a declarat ca in 2004 s-au facut demersuri pentru ca tara noastra sa devina o destinatie ecoturistica pe plan european si mondial. Pentru agroturism, principalele obiective sunt diversificarea posibilitatilor de agrement si cresterea gradului de confort.

Intr-un studiu efectuat se precizeaza ca in urmatorii ani capacitatea spatiilor hoteliere va creste progresiv cu marje cuprinse intere 2 si 4%. La nivel national s-ar inregistra in 2012 o suplimentare a capacitatii de cazare cu cel putin 18-20%, cu precadere in centrele urbane mari si pe axele majore de circulatie NV- SE, precum si prin dezvoltarea unor noi areale turistice, inexistente inca pe harta turistica a Romaniei.
Source: Cotidianul