Pentru acest an se estimeaza o crestere a numarului de turisti in Delta Dunarii

Proprietarii de hoteluri si pensiuni din Delta Dunarii estimeaza ca in acest an se va inregistra o creste a numarului de turistii si implicit a incasarilor. Acestia apreciaza ca persoanele care vor contribui considerabil la aceasta crestere vor fi turistii romani.

Proprietarul complexului Cormoran din Uzlina, Cornel Gaina, a precizat ca pana in prezent, incasarile au depasit nivelul inregistrat pe tot parcursul anului trecut iar pentru acest an estimeaza ca va inregistra un grad de ocupare de minimum 65%.

Cornel Gaina a declarat ca in 2006 doar 12% dintre turistii care au fost cazati in cadrul complexulului au fost turisti straini, fata de 55% cati au fost in urma cu 2 ani. Pentru acest an Cornel Gaina estimeaza ca turistii straini vor reprezenta 30-35% din totalul turistilior care vor vizita complexul Cormoran.

Silviu Gheorge, seful Filialei Tulcea a Asociatiei Nationale a Turismului Rural, Ecologic si Cultural, ANTREC, si investitor in Delta, a declarat ca acest an se arata mai bun fata de 2004 si 2005 pentru pensiunile din Delta si estimeaza ca in acest an se vor inregistra aproximativ 100.000 turisti, dintre care 50.000 vor fi turisti romani.

Reprezentantul ANTREC a declarat ca in acest an oferta de cazare si agrement este mai diversificata, in zona inaugurandu-se aproximativ 30 de noi pensiuni, majoritatea fiind clasificate la 3 margatere, s-au achizitionat nave de transport performante care respecta normele euro 4 de poluare.

De asemenea, in Delta Dunarii s-a deschis un nou complex de lux, complexul Holbina din Dunavatu de Jos clasificat la 4 margarete.

Proprietarul unitatii, Theodor Badiu, a declarat ca intentioneaza sa acceseze fonduri europene pentru a ridica clasificarea la 5 margarete.

Un aport considerabil la cresterea circulatiei turistice in Delta Dunarii il reprezinta companiile, care isi trimit angajatii sau colaboratorii intr-o excursie in Delta, drept recompensa pentru rezultatele sau colaborarea buna avute.

Totodata, in Delta se pot efectua si croaziere pe hoteluri plutitoare de lux. In Delta Dunarii existand aproximativ 20 de unitati de cazare plutitoare, care ofera, contra unui tarif de aproximativ 65 EUR/zi de persoana, cazare, pensiune completa si posibilitatea unor excursii de agrement cu barci cu motor rapide si echipament nautic si de pescuit.

Iulian Diaconu, administratorul hotelului plutitor Deltasincron clasificat la 4 stele, a declarat ca in prezent 30% dintre turistii care viziteaza acest hotel sunt turisti straini. Inaintea aparitiei gripei aviare tuistii straini reprezentau aproximativ 70% din oaspetii hotelului.

In 2003, numarul turistilor care au vizitat Delta s-a situat la jumatatea numarului de turisti care vizitau aceasta zona inainte de 1989. In cel mai bun an de dupa Revolutie, in Delta Dunarii au fost inregistrati aproximativ 75.000 turisti.

Insa in 2005 numarul turistilor din Delta nu a depasit 50.000, cu toate ca sezonul turistic in zona nu se incheie nici iarna.

Lucia Morariu, secretar de stat responsabil cu activitatea de turism din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, a declarat ca din data de 15 iunie si pana in septembrie, pe aeroportul din Tulcea va ateriza, saptamanal, cate o cursa Tarom din directia Bucuresti.

Institutia pregateste documentatia pentru campania de promovare interna si externa a Deltei drept o destinatie de ecoturism, caietele de licitatii urmand sa fie definitivate pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Lucia Morariu a precizat ca pe data de 12 iunie vor fi organizate concursurile pentru ocuparea posturilor de sefi ai birourilor de turism ale Romaniei in strainatate. Va fi dublat numarul angajatilor la birourile din Austria, Germania, Franta si Anglia.
Source: Adevarul