Pentru acest an Tarom estimeaza ca va inregistra o cifra de afaceri de 236 milioane EUR

Pentru acest an, compania aeriana Tarom estimeaza ca va inregistra o cifra de afaceri de aproximativ 236 milioane EUR, in crestere cu 6% fata de 2005.

In primul semestru al acestui an numarul de pasageri ai companiei a crescut cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut iar cea mai mare crestere, de 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-a inregistrat pe cursele interne regulate. Reprezentantii Tarom au declarat ca aceasta crestere s-a datorat atat cresterii capacitatii cat si tendintei generale de crestere a cererii pe piata transportului aerian din Romania.

In primul semestru din 2006 comania a inregistrat un profit de 787.000 EUR la o cifra de afaceri aferenta de 102 milioane EUR, au precizat reprezentantii companiei. In aceeasi perioada a anului trecut Tarom a inregistrat o cifra de afaceri de 99 milioane EUR si o pierdere de peste 5 milioane EUR.

Reprezentantii companiei au mai precizat ca in primele sase luni ale acestui an compania a avut un grad de ocupare de aproximativ 61%, inregistrand o usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut.

TAROM opereaza zboruri internationale cu plecare din Bucuresti, Cluj, Sibiu, Iasi si Timisoara catre peste 30 de orase din strainatate printre care se numara Damasc, Atena, Dubai, Roma, Tel Aviv sau Toronto. Destinatiile care au cea mai mare rata de ocupare sunt Madrid, Londra, Tel Aviv, Larnaca, Dubai, Atena, Salonic, Timisoara, Cluj si Iasi iar printre destinatiile care nu sunt foarte cautate se afla Beirut, Munchen, Budapesta, Targu Mures si Sibiu. In acest an Tarom a introdus doua noi destinatii, Barcelona si Montreal si a introdus zboruri pe ruta Iasi – Viena.

Compania opereaza zboruri interne din Bucuresti spre Timisoara si Cluj, din Oradea spre Baia Mare, Satu Mare si Iasi, din Sibiu spre Targu-Mures si din Bacau spre Suceava. Dintre pasagerii companiei, 50% sunt romani.

Tarom detine o flota de 16 avioane, dintre care 5 Boeing-uri si 7 aeronave ATR42, urmand sa isi mareasca flota pana la sfarsitul anului 2007.

Reprezentantii companiei au declarat ca trecerea la comisionul de 1% pentru agentiile de turism a determinat o usoara scadere a vanzarilor pe zboruri Tarom, insa pe masura ce toti emitentii au introdus tariful de serviciu, fluctuatia vanzarilor a revenit la normal.

O data cu integrarea in Uniunea Europeana, Tarom intentioneaza sa-si consolideze rutele existente si sa-si dezvolte noi rute, sa-si dezvolte flota, sa adopte o politica tarifara flexibila si sa imbunatateasca seviciile oferite pasagerilor.

In 2004, Consiliul Concurentei a emis o decizie prin care autoriza un ajutor de stat de 600 milioane EUR pentru restructurarea companiei pana in 2005, cand Tarom trebuia sa treaca pe profit. Reprezentantii companiei au clasificat acesta suma ca o majorare a capitalului social si nu ca un ajutor. In acest fel, Tarom a reusit sa-si acopere pierderea de pe primul semestru al anului trecut si sa ajunga la un profit de peste 1 miliard EUR.
Source: Ziarul Financiar