Sambata, 25 februarie, a avut loc la Moeciu de Sus, a doua dezbatere organizata de senatorul PSD, Otilian Neagoe, pe tema relansarii turismului romanesc. Discutiile din aceasta dezbatere au avut ca subiect Agroturismul, o sansa pentru dezvoltarea rurala.
Otilian Neagoe a declarat ca durata medie a sejurului va trebui sa creasca de la nivelul actual de doua zile si ca este necesara o diversificare a serviciilor.
Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca in agroturism, ca de altfel in toate domeniile, trebuie creat un standard romanesc, apropiat de cel occidental. Numarul de turisti care viziteaza judetul Brasov este de 450.000 pe an, aproximativ 10% din totatul turistilor la nivel national, in conditiile in care in judetul Brasov exista 20.000 de locuri de cazare care ofera 7 milioane de nopti de cazare in decursul unui an, astfel ca rentabilitatea acestei activitati ramane pentru moment scazuta, precizeaza Ilie Sarbu.
In judetul Brasov functioneaza 500 de pensiuni afiliate ANTREC, din cele 3.500 existente la nivel national, in 32 de judete. Presedintele ANTREC, Marilena Stoian, a declarat ca in curand vor fi introduse standardele de calitate europeana, Eurogites, in ceea ce priveste pensiunile, care pun in valoare traditiile unei anumite zone sau tari, de la gastronomie, la stil arhitectonic.
Marilena Stoian a mai declarat ca este necesara acordarea unor facilitati fiscale macar pensiunilor de pana la sase camere, ai caror proprietari desfasoara in paralel activitati agricole si mestesugaresti. De asemenea ar fi nevoie de credite acordate in conditii avantajoase, rambursabile in 5-10 ani, cu o perioada de gratie de un an. Proprietarii pensiunilor solicita autoritatilor locale sa acorde autorizatiile de constructie si de extindere cu o strictete mai mare, tinand cont de stilul arhitectonic al zonei si de infrastructura existenta. Totodata sunt necesare mari investitii in infrastructura tinand cont ca marea majoritate a zonelor in care se practica agroturismul nu dispun de canalizare.
Presedintele ANTREC a propus ANT sa regelementeze diferentierea intre pensiune turistica, pensiune agroturistica si casa de oaspeti si a sustinut importanta instruirii continue a angajatilor din agroturism si a proprietarilor de pensiuni, prin cursuri de specialitate, administrator de pensiune, gastronomie, amenajari interioare si exterioare si initiere in limbi straine.
Participantii la aceasta dezbatere au propus ca zona Bran-Moeciu-Fundata sa fie promovata in mod unitar.
Urmatorul dialog pe teme de turism va fi organizat la sfarsitul lunii martie, la Tusnad iar tema discutiilor va fi turismul balnear.
Source: Monitorul Expres