Pe ce loc se afla Bucurestiul in topul oraselor europene atractive pentru shopping

Potrivit Indicelui Mondial al Oraselor pentru Cumparatori – Europa, realizat de Economist Intelligence Unit, EIU, Bucurestiul ocupa locul 24 intr-un top format din 33 de orase europene, fiind avantajat de preturi si tras in jos de rezultate slabe in privinta magazinelor, culturii si climei.

Tot pe locul 24, la egalitate cu Bucuresti, cu 52,2 puncte din 100 posibile, se afla Sofia.

Locurile 22 si 23 sunt ocupate de Lyon si Bratislava, in timp ce Kiev si Edinburgh ocupa pozitia a 26-a, urmate pe 28 de Varsovia.

Pe primele cinci pozitii se afla Londra, Madrid, Barcelona, Paris si Roma, iar la polul opus se gasesc Sankt Petersburg, Helsinki, Belgrad, Oslo si Geneva.

EIU a clasificat cele 33 de orase in functie de cinci criterii – magazine, preturi, comoditate, hoteluri si transport, respectiv cultura si clima.

Bucurestiul a obtinut rezultate slabe in privinta magazinelor, culturii si climei, dar a punctat foarte bine la preturi si comoditate.

La capitolul magazine, care analizeaza numarul de locatii si branduri internationale, volumul vanzarilor sezoniere si al bunurilor falsificate, Bucurestiul ocupa locul 28, inaintea Sofiei care se afla pe 29 si Atenei care este pe 30.

In functie de cultura si clima, Bucurestiul ocupa penultima pozitie, 32, iar ultima pozitie este ocupat de Belgrad, in timp ce Kievul si Sofia ocupa locurile 31 si 32.

La categoria hoteluri si transporturi, pentru care EIU ia in calcul calitatea hotelurilor, numarul de aeroporturi si zboruri, transport convenabil spre centrul orasului si calitatea transportului in oras, Bucuresti s-a plasat pe pozitia 19, dupa Bruxelles – 18. Lideri la aceasta subcategorie sunt Londra, Copenhaga si Barcelona.

Bucuresti ocupa locul 3 in functie de preturi, unde sunt incluse stabilitatea cursului de schimb, costul meselor la restaurant, al camerelor de hotel, produselor favorite si transportului.

Topul preturilor este dominat de orasele din Europa de Est, care ocupa primele sase pozitii, respectiv Sofia, Bratislava, Bucuresti, Kiev, Belgrad si Budapesta. Pe ultimele locuri la preturi sunt Oslo si Geneva.

In functie de cat de comod este pentru un client strain sa cumpere, Bucurestiul ocupa locul 5.

Indicele EIU al celor mai bune orase pentru shopping din Europa se afla la prima editie si are ca scop sprijinirea cumparatorilor sa aleaga intre cele mai atractive destinatii europene in functie de prioritati, precum pret, ambianta sau alti factori.

Source: Daily Business