Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, ANAT si Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR au semnat un document pe care l-au transmis Ministerului pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri si Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT in care solicita, printre altele, impozitarea cu 16% a bacsisului lasat de clienti in baruri, cafenele si restaurante.
"In turism, bacsisul este o sursa importanta de venit pentru chelneri, ospatari si barmani. El indica si cat de dragut este acel personal. Tinand cont ca se da bacsis in toate barurile si restaurantele, si se da la negru, noi propunem ca acesta sa fie impozitat cu 16%, asa cum se impoziteaza veniturile personale", a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT.
Morariu a precizat ca patronatele solicita ca valoarea bacsisului sa fie lasata la latitudinea clientului, iar suma stabilita de acesta sa fie introdusa pe nota de plata si impozitata cu 16%, urmand ca restaurantul sa plateasca aceasta noua taxa.
Patronatele au transmis propunerea catre autoritatile din turism, urmand ca acestea sa o prezinte Guvernului.
Reprezentantul ANAT a declarat ca suma obtinuta din impozitarea bacsisului ar putea fi folosita pentru investitii in turism.
"Mai intai trebuie sa scadem TVA pentru alimentatia din turism de la 24% la 9%, asa cum se intampla in multe tari europene. Ni se spune tot timpul ca trebuie sa ne aliem la masurile europene, atunci cand se introduce o taxa, dar nimeni nu aduce acest argument ca sa scada taxe. Acum, cand am solicitat impozitarea bacsisului, fiind o taxa in plus, este posibil sa se aprobe", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR.
Patronii de restaurante considera ca masura va duce la scaderea veniturilor personalului, generand tensiuni intre angajati si patroni. Mai mult, expertii in fiscalitate sustin ca in urma acestei masuri clientii restaurantelor nu vor avea nimic de castigat.
Dragos Panait, fondatorul Red Angus Steakhouse, considera ca propunerea privind impozitarea bacsisului este o masura care va afecta personalul din restaurante, generand reducerea sumei incasate din bacsis.
Acesta a precizat ca, desi nivelul bacsisului a scazut in ultimii ani la 5-7% din valoarea notei de plata, un chelner poate sa castige pana la 100 RON/zi doar din bacis.
Ion Antonescu, patronul hotelurilor Marshal si Marshal Garden, care detin cate un restaurant, a afirmat ca Finantele ar trebui sa gaseasca o metoda prin care cea mai mare parte a bacsisului sa ajunga la ospatar si maximum 10% sa fie oprit de stat.
Source: Adevarul