Parteneriatele cu dezvoltatorii imobiliari vor aduce branduri hoteliere noi in Romania

Piata hoteliera din Romania s-ar putea diversifica in decursul urmatorului an prin intrarea pe piata a unor noi branduri care vizeaza incheierea de contracte de inchiriere sau de parteneriat cu dezvoltatorii imobiliari ca o alternativa la contractele de management sau de franciza.

Un astfel de model de business va conduce la relansarea pietei hoteliere si va oferi, in acelasi timp, posibilitatea ca dezvoltatorii imobiliari sa isi diversifice portofoliul, au declarat consultantii Colliers International.

Desi in ultimii 3 ani industria ospitalitatii din Capitala a crescut constant atat din punct de vedere al gradului de ocupare, cat si al pretului mediu obtinut pe camera, conform analizelor de piata realizate, au fost deschise putine proiecte noi.

Acest fapt a fost cauzat de dorinta brandurilor puternice de a se extinde exclusiv prin contracte de management sau franciza cu dezvoltatorii. Aceste contracte sunt percepute, insa, de catre dezvoltatori ca fiind mai putin previzibile din punct de vedere al cash-flowului generat si, deci, mai riscante. Recent insa, branduri tinere germane, austriece si poloneze care au acoperit deja piata hoteliera din tara de origine, au inceput sa caute oportunitati de extindere catre piete emergente din Europa de Sud-Est.

Pe piata din Romania, astfel de branduri au initiat discutii cu dezvoltatori imobilari, propunand chiar si co-finantarea proiectelor. Este vorba in special de dezvoltatori ce au deja experienta in industria hoteliera sau care detin suficiente terenuri pentru a dori sa isi diversifice portofoliul prin contracte de parteneriat in dezvoltare sau de inchiriere.

 In Bucuresti, zonele favorabile unor astfel de proiecte sunt Centrul Vechi, Floreasca-Barbu Vacarescu sau Calea Victoriei.

Source: Profit