Pana la finalizarea hartilor cadastrale turismul din Delta Dunarii va avea de suferit

In prezent doar 10% din suprafata Deltei Dunarii detine harti cadastrale. Realizarea hartilor cadastrale, pe baza carora sunt emise extrasele funciare, necesare la tranzactionarea terenurilor, presupune costuri mari, lispa fondurilor disponibile ducand la incetinirea ritmului de dezvoltare a turismului in Delta.

In 2003 Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ARBDD, care administreaza aproximativ 560.000 ha de teren cu statut de domeniu public de interes national pe raza judetelor Constanta si Tulcea, a contractat realizarea hartilor pentru intreaga suprafata de teren. In perioada 2003-2004 au fost intocmite hartile cadastrale pentru terenul ARBDD din judetul Constanta dar nu toate suprafetele au putut fi intabulate la cartea funciara, din cauza unor divergente in privinta vecinatatilor aparute intre ARBDD si primarii. Mai mult, nici in 2005 Ministerul Mediului nu a alocat o suma in bugetul ARBDD pentru efectuarea lucrarilor cadastrale.

De asemenea, din cauza fondurilor insuficiente, terenurile aflate in administrarea CJ Tulcea, nu au fost intabulate. Presedintele administratiei judetului Tulcea, Gheorghe Bunduc, a declarat ca s-a ajuns la un acord cu firmele care au concesionat aceste terenuri sa achite cheltuielile de cadastrare, acestea sa fie apoi deduse din chiriile datorate catre CJ Tulcea. In baza acestui acord, in 2005 au fost realizate harti cadastrale pentru 7.000 de hectare din cele 70.000 de hectare aflate in administrarea CJ Tulcea.
Source: Romania Libera