Pana in 2026 incasarile din turism vor reprezenta 6,9% din PIB

Autorii strategiei de dezvoltare a turismului estimeaza ca peste 4 ani Romania va fi vizitata de 7,7 milioane de turisti straini iar pana in 2026 numarul acestora se va dubla si incasarile din turism vor ajunge la 16 miliarde EUR, reprezentand 6,9% din PIB.

Autorii draftului de Master Plan National de dezvoltare a Turismului in perioada 2007-2026 estimeaza, concomitent cu majorarea circulatiei turistice, si cresterea incasarilor industriei ospitalitatii din Romania. Astfel, la sfarsitul perioadei de implementare a Master Planului, daca lucrurile se desfasoara in conditiile estimate, cheltuielile efectuate de turistii straini in Romania vor fi de 8 ori mai mari fata de cele din 2006, respectiv de 7,4 miliarde EUR.

Totodata, autorii documentului estimeaza si o majorare a bugetului de vacanta al romanilor. Daca in 2006 turistii romani au cheltuit pe servicii turistice aproximativ 2 miliarde EUR, sumele alocate pentru petrecerea concediilor si a excursiilor se va dubla in 2016 iar la sfarsitul perioadei de previzionare vor ajunge la 8,3 miliarde EUR.

Pe langa problemele de infrastructura de transport, care se vor redresa pana in 2015 cu sprijinul fondurilor europene, ramane si problema capacitatii de cazare. Oferta de locuri de cazare de calitate slaba depaseste cu mult cererea, care a inceput sa vizeze in special unitatile de cel putin 3 stele. In prezent, 70% din capacitatea de cazare din Romania este clasificata la 2 stele.

Autorii stategiei propun introducerea unui sistem anual de autorizare si clasificare, excluzand clasificarea restaurantelor si a unitatilor de alimentatie publica.

Source: Adevarul