Palatul Cantacuzino intra in restaurare

Ministerul Culturii a decis sa initieze operatiunea de consolidare a Palatului Cantacuzino, sediul Muzeului National George Enescu, lucrarile de consolidare, restaurare si amenajare fiind estimate la 6,3 mil. EUR fara TVA.

Construit intre 1901-1903, Palatul Cantacuzino a fost proiectat de arhitectul Ion D. Berindey, in stil baroc specific epocii lui Ludovic al XVI-lea, pentru Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, primar al Capitalei si prim-ministru al Romaniei intre 1899-1900 si 1904-1907.

Acesta a lasat Palatul mostenire fiului sau Mihai, iar dupa moartea prematura a acestuia din urma, in 1928, i-a revenit sotiei sale, Maria (Maruca) Cantacuzino.

Una din cele mai controversate femei din inalta aristocratie romana, din cauza firii capricioase si relatiilor sale amoroase, Maruca Cantacuzino s-a casatorit in 1937 cu George Enescu. Cuplul a locuit de fapt in casa din spatele Palatului, care era folosit doar pentru serate muzicale si evenimente social-mondene.

Compozitorul a preferat dintodeauna interioare mai austere, iar camerele sale de lucru sunt cunoscute pentru modestia si discretia cu care erau mobilate.

Din cauza instalarii regimului comunist, Enescu si Maruca Cantacuzino au plecat la Paris, unde compozitorul s-a stins din viata in 1955. Din 1956, in Palatul Cantacuzino functioneaza Muzeul „George Enescu”.

Conform datelor de la finele anului 2016, Guvernul intentioneaza sa aloce aproximativ 45,8 mil. RON pentru consolidarea, restaurarea si amenajarea Muzeul National „George Enescu” – Palatul Cantacuzino. Incluzand pe langa costul constructiei si manoperei si pe cel al proiectarii, costul total pe mp de restaurare va fi de aproximativ 9.160 RON.

Interventiile vor fi realizate asupra tuturor cladirilor componente, Palatul Cantacuzino, Casa Memoriala George Enescu si o anexa.

 Durata lucrarilor este estimata la 2 ani.
Source: Profit