Ordinul Arhitectilor din Romania contesta solutia urbanistica propusa pentru Esplanada

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturdza, considera ca proiectul Esplanada, realizat integral de un arhitect strain, nu corespunde planului urbanistic al Bucurestiului si contesta modalitatea prin care dezvoltatorul proiectului, compania TriGranit, a selectat proiectul castigator. Presedintele OAR propune formarea unei echipe mixte de proiectare, asa cum se intampla in alte tari, admintand totodata faptul ca arhitectii romani, desi talentati, nu au experienta necesara pentru realizarea unui proiect de complexitatea si dimensiunile Esplanada.

Pentru a se incadra in legislatia din Romania, care conditioneaza eliberarea autorizatiilor de constructie de avizarea proiectului de catre un arhitect roman, Jordan Dermer, Chief Development Officer al TriGranit, a declarat ca vor fi cooptati si arhitecti romani, care vor ajuta la integrarea proiectului in sistemul urbanistic.

Concursul pentru obtinerea proiectului Esplanada a reunit zece dintre cei mai faimosi arhitecti din lume, dupa portofoliul de proiecte de dimensiuni comparabile finalizate, dintre care a fost ales arhitectul german Helmut Jahn de la firma Murphy Jahn. Printre lucrarile arhitectului se numara Sony Center din Berlin, One Liberty Palace, cea mai inalta cladire din Philadelphia si refacerea sediului din Bruxelles al Uniunii Europene.

Si in cazul proiectului Baneasa, cealalta investitie de anvergura din Bucuresti, estimata la 1,2 miliarde EUR, design-ul conceptual si master plan-ul au fost executate de compania americana Callison, arhitectul proiectului fiind Chapman Taylor, una dintre cele mai mari firme britanice. Au fost implicati si arhitecti romani dar care si-au facut mai intai un renume in strainatate, Mihai Radu Architects sau Zip Studio, a precizat Mihail Mateescu, directorul general al Baneasa Investments.

Onorariile proiectantilor sunt cuprinse intre 3% si 10% din valoarea totala a investitiei.
Source: Business Magazin