Orasele Navodari din Romania si Albena din Bulgaria au incheiat un parteneriat

Orasele Navodari si Albena au incheiat un parteneriat de colaborare pentru realizarea unor obiective turistice si de agrement in zona Canalului Poarta Alba-Midia si a lacului Tasaul.

Acesta va fi primul proiect din Romania ce va atrage fonduri structurale nerambursabile de la Uniunea Europeana iar fiecare municipalitate va participa cu o anumita cota ce va insuma 700.000 EUR.

Proiectul vizeaza amenajarea zonei cuprinse intre ecluza Navodari si Drumul Judetean 226 C. In proiect mai este prevazuta amenajarea unui debarcader pe malul lacului Tasaul situat in vecinatatea ecluzei Navodari. In apropierea debarcaderului vor fi amenajate un restaurant, spatii comerciale, sala de asteptare pentru pasageri si un Oficiu de Capitanie. Deasemenea se va amenaja situl arheologic situat in zona nord-vestica a lacului Tasaul, dupa care va fi pus in circulatia turistica. Situl contine vestigiile unei asezari umane din epoca neolitica. Malurile insulitei de pe lacul Tasaul vor fi amenajate astfel incat sa permita acostarea navelor de pasageri de capacitate si dimensiuni corespunzatoare conditiilor de navigatie lacustra.

In prezent s-a comandat un studiu de fezbilitate, urmand ca in luna ianuarie a acestui an sa fie supus aprobarii Consiliul Local si se intentioneaza ca in luna martie dosarul cu documentatia proiectului sa fie depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est Braila pentru obtinerea finantarii nerambursabile acordata Romaniei din fondurile structurale alocate tarii noastre de Uniunea Europeana.

Dupa realizarea proiectului intre Albena si Navodari se va stabili un program de schimburi reciproce de sejururi turistice.
Source: Replica de Constanta