Orasele Maribor si Guimaraes vor detine titlul de „Capitala Culturala Europeana in 2012”

Orasele Maribor din Slovenia si orasul Guimaraes din Portugalia au primit de la Uniunea Europeana titlul de „Capitala Culturala Europeana in 2012”.

Titlul de Capitala Culturala Europeana este acordat unui oras din UE pe o perioada de 1 an in timpul caruia acesta organizeaza o serie de evenimente culturale cu o dimensiune puternic europeana si reprezinta un adevarat catalizator pentru turismul din regiune si pentru dezvoltarea socio-economica a respectivului oras.

Maribor este al doilea oras ca marime din Slovenia si se face remarcat prin viile cele mai vechi din lume, care cresc de-a lungul raului Drava de mai mult de 4 secole. Maribor este, de asemenea, un centru cultural si universitar de prestigiu, cu opera, teatru, muzee si galerii de arta, in fiecare an gazda mai multor evenimente artistice si este o destinatie turistica din ce in ce mai apreciata.

Guimaraes a fost prima capitala a Portugaliei si i se mai spune si „Locul de nastere al natiunii portugheze”, intrucat a fost orasul natal al primului rege al Portugaliei, Don Afonso Henrique, iar multe evenimente importante ce au condus la dobandirea independentei tarii au avut loc aici.

In acest an capitalele culturale europene sunt orasele Turku din Finlanda si Tallin din Estonia, iar in 2013 orasele Marseille-Provence din Franta si Kosice din Slovacia vor detine titlul de Capitala Culturala Europeana.

Sibiu este singurul oras din Romania care a detinut acest titlu in anul 2007, iar in anul 2020 un alt oras din Romania va detine acest titlu.

Source: Horeca Romania