Opt plaje romanesti sunt inaintate pentru obtinerea certificarii Blue Flag

In prezent plajele Lido din Mamaia, Adras din Saturn, Cristis’s, Comimpex si Sun Paradise din Olimp, Europa si Giovani din Eforie Nord si Perla Venusului din statiunea Venus sunt cele opt plaje care sunt luate sub observatie de catre expertii de la Blue Flag.

Presedintele ANT, Ovidiu Iulian Marian, a declarat ca din anul 2006 Romania ar putea avea cateva plaje atestate de Organizatia Internationala Blue Flag. Noul presedinte ANT doreste sa-i convinga pe reprezentantii autoritatilor locale si pe cei de la Apele Romane sa reconcesioneze plajele iar solutia optima ar fi sa fie cedate plajele si terenurile hotelierilor sau altor firme interesate.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul organizatiei, programul vizeaza prezenta salvamarilor 13 ore zilnic, facilitati pentru jocurile de plaja, localizarea favorabila si distribuirea brosurilor pentru educatia comportamentului in relatie cu mediul inconjurator. Printre inconveniente se numara lipsa ambarcatiunilor de inchiriat si accesul auto.

Blue Flag este o organizatie ecologica internationala care a fost infiintata in Franta in 1985 odata cu premierea administratiilor municipale pentru deosebita calitate a apei de pe coasta. In prezent sunt atestate 2.442 de plaje si 632 de porturi din intreaga lume. Tarile din Europa de Est care au introdus standardele Bluea Flag sunt Polonia, Slovenia, Croatia, Lituania, Letonia si Bulgaria. Criteriile folosite de catre organizatia internationala includ patru mari capitole: informarea turistilor, calitatea apei, managementul mediului inconjurator si serviciile conexe si de siguranta.
Source: Evenimentul Zilei