Operatorii turistici din Delta Dunarii apreciaza ca circa 98% dintre hoteluri si pensiuni vor intra in insolventa in cel mult doua luni, daca Guvernul nu le sprijina

Aproape 98% dintre hotelurile si pensiunile din Delta Dunarii au deja mari probleme din cauza crizei generate de coronavirus si vor intra in insolventa in maximum doua luni si, ulterior, in faliment, daca Guvernul nu vine rapid in sprijinul lor cu masuri concrete, transmite Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii (AMDTDD), careia i s-a alaturat in demersurile sale cea mai mare parte din industria ospitalitatii din judetul Tulcea si de pe litoral.
Printre masurile solicitate de operatorii din Delta, care ar putea salva turismul din zona, se numara scutirea de la plata taxelor si impozitelor pentru firmele care activeaza in turism in Delta si pe Litoral pana la finalul acestui an, alocarea de surse de finantare din fonduri europene pentru turism, pentru modernizare spatiilor de cazare din turismul deltaic si de litoral si dezvoltarea serviciilor de suport pentru a creste competitivitatea, extinderea domeniului de reglementare a somajului tehnic pentru angajatii din turism cu contracte de munca suspendate sau incetate ca urmare a decretarii starii de urgenta si elaborarea de catre Ministerul Sanatatii a procedurii de igienizare a spatiilor de cazare care au fost oferite ca spatii de carantinare si publicarea acesteia in regim de urgenta.
In acest caz, aproape 5.000 de angajati in turismul din Delta si din judetul Tulcea isi vor pierde locurile de munca, comunitatile locale nu vor mai avea mijloacele de subzistenta in conditiile in care turismul deltaic are o componenta importanta bazata pe Punctele Gastronomice Locale si turismul familial, iar turistii care vor dori sa viziteze Delta nu vor mai avea in urmatorii ani optiuni de cazare” a declarat Catalin Tibuleac, presedintele Asociatiei de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii.
Conform precizarilor din Cadrul de Reglementare Temporar adoptat de Comisia Eurpeana, este permis statelor membre UE sa ofere sprijin suplimentar in contextul epidemiei de coronavirus si sa acorde cinci tipuri de ajutoare: 
(a) granturi directe, avantaje fiscale selective si plati in avans: statele membre vor putea sa instituie scheme care sa permita acordarea unei finantari de pana la 800 000 EUR unei intreprinderi pentru a raspunde nevoilor urgente de lichiditate ale acesteia; 
(b) garantii de stat pentru imprumuturile contractate de intreprinderi de la banci: statele membre vor fi in masura sa furnizeze garantii de stat pentru a se asigura ca bancile continua sa acorde imprumuturi clientilor care au nevoie de ele;
(c) imprumuturi publice subventionate pentru intreprinderi: statele membre vor putea acorda intreprinderilor imprumuturi cu rate ale dobanzilor favorabile. Aceste imprumuturi pot ajuta intreprinderile sa acopere nevoile imediate atat de capital circulant, cat si de investitii;
(d) garantii pentru bancile care directioneaza ajutorul de stat catre economia reala: unele state membre intentioneaza sa se bazeze pe capacitatile de creditare existente ale bancilor si sa le utilizeze drept canal de sprijin pentru intreprinderi, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii. Cadrul clarifica faptul ca un astfel de ajutor este considerat un ajutor direct acordat clientilor bancilor, nu bancilor in sine, si ofera orientari cu privire la modul in care se poate asigura faptul ca denaturarea concurentei dintre banci este minima; 
(e) asigurarea creditelor la export pe termen scurt: cadrul introduce o flexibilitate suplimentara cu privire la modul de a demonstra ca anumite tari prezinta riscuri neasigurabile pe piata privata, permitand astfel ca statul sa furnizeze, atunci cand este necesar, asigurarea creditelor la export pe termen scurt. 
Operatorii de turism din Delta Dunarii au solicitat in scris atat Guvernului, cat si Presedintiei: Realizarea unor programe nationale, circumscrise celor europene, care sa tina cont de urmatoarele coordonate specifice: 
1. Scutirea de la plata taxelor si impozitelor pentru industria ospitalitatii din turismul deltaic si de litoral, cel putin pana la sfarsitul anului 2020. 
2. Guvernul Romaniei sa intensifice negocierile cu Uniunea Europeana pentru alocarea de surse de finantare pentru turism pentru: – modernizarea spatiilor de cazare din turismul deltaic si de litoral, – dezvoltarea serviciilor de suport pentru a creste competitivitatea, inclusiv a resurselor umane mentinute in acest scop, precum si pentru cheltuielile necesare pentru reluarea activitatii turistice; – achizitionarea si modernizarea capabilitatilor de transport pe apa. In acest sens solicitam Ministerului Fondurilor Europene sa accelereze la maxim procedura de scriere a ghidurilor pentru noile surse de finantare pe care va trebui sa le obtina Guvernul Romaniei, insistand pe simplificarea procedurilor de accesare a acestor fonduri. 
3. Extinderea domeniului de reglementare a somajului tehnic pentru toti angajatii din industria ospitalitatii, ale caror contracte de munca au fost incetate sau suspendate ca urmare a decretarii starii de urgenta. 
4. Modificarea sau completarea art.XI alin.(1) din O.U.G. nr. 30/2020 din 18 martie 2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului COVID-19, in sensul prelungirii perioadei pentru care se acorda indemnizatiile de somaj tehnic, de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii din bugetul asigurarilor pentru somaj cu cel putin 60 zile dupa incetarea starii de urgenta, instituita prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, cat si pe perioada de extrasezon (noiembrie – decembrie 2020; ianuarie – martie 2021), intrucat turismul va fi reluat efectiv numai dupa incetarea pandemiei si ridicarea tuturor restrictiilor, fiind posibila diminuarea cu aproximativ 80% a cifrei de afaceri pentru cele cateva luni de functionare ramase din sezon; 
5. Prelungirea termenului de acordare a creditelor cu dobanda subventionata pana cel mai devreme la 31.09.2021, deoarece termenul reglementat de art.1 pct.2 alin. (3^3) din O.U.G. nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, de 31.03.2021 nu tine cont de caracterul sezonier al zonei Delta Dunarii si a litoralului Marii Negre. II. 
In concluzie solicitam flexibilizarea masurilor economice in raport de caracterul sezonier al activitatii turistice din Delta Dunarii si litoralul Marii Negre, prin adoptarea unei reglementari speciale care sa asigure continuitatea turismului in aceasta zona de interes national.
Asociatiei de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii i s-au alaturat: Asociatia Patronatului Turismului din Delta Dunarii prin Presedinte Daniel Ilusca; Federatia Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii prin Presedinte Dan Verbina; Asociatia de Pescari Golovita Jurilovca prin Presedinte Catalin Balaban; Asociatia Club Barci Motoare Delta Dunarii prin Presedinte Marian Filimon; Dragos Simion – reprezentantul transportatorilor; Organizatia Patronala Mamaia – Constanta prin Presedinte Nicolae Bucovala; Organizatia Patronala Eforie prin Presedinte Georgeta Cozma; Patronatul Ion Movila Eforie – Techirghiol prin Presedinte Iuliana Tasie; Organizatia Patronala Mangalia prin Presedinte Linica Stan; Organizatia de Management al Destinatiei Turistice Mangalia si statiuni prin Presedinte Dumitru Filip. 

Source: Profit