OPTBR: statiunile balneare risca sa le fie blocate investitiile

Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear din Romania, OPTBR, a precizat ca statiunile balneare risca o blocare a investitiilor, care va conduce implicit la degradarea acestora in urmatorii ani, daca statul nu intervine cu facilitati precum scutirea de taxe. Totodata, reprezentantii OPTBR acuza autoritatile din turism ca nu promoveaza sectorul balnear. 
Radulescu a precizat ca, in prezent, jumatate dintre statiunile balneare din Romania sunt dependente de biletele de odihna si tratament acordate de Casa Nationala de Pensii, ceea ce le asigura o marja de profit mica si nu le permite sa faca investitii. Pe de alta parte, companiile din domeniu care au facut investitii importante inregistreaza pierderi ca urmare a dobanzilor mari pe care le platesc pentru creditele luate.
El spune ca aceste situatii alunga investitorii, mai ales ca statul nu a venit cu nicio facilitate care sa compenseze pierderile sectorului balnear.
Reprezentantul OPTBR propune sa fie stabilite niste trepte in functie de fiecare investitie si de valoarea ei, pe baza carora aceasta sa fie scutita de 10, 20 pana la 100% de plata taxelor pentru o perioada de cativa ani.
Desi se poate lauda ca detine o treime din apele minerale si termale din Europa, valoarea terapeutica a resurselor naturale, folosite in tratamentul balnear, fiind apreciata inca din cele mai vechi timpuri, Romania nu reuseste sa aduca mai mult de 1 milion de turisti anual, in statiunile balneare, din care 10% sunt turisti straini,  ponderea cea mai mare avand-o insa cei sositi prin Casa Nationala de Pensii, circa 65%.
Romania dispune de 40 de statiuni balneare de interes national din tara, dintre care 5 sunt certificate, iar alte 10 se afla in curs de certificare.
Totodata, 22 de statiuni sunt recunoscute la nivel global, in contextul in care Romania asigura o treime din potentialul balneoclimateric al continentului european si detine in portofoliul sau 60 de ape minerale naturale, recunoscute la nivel national, conform Ordinului nr. 12/2011 al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, publicat in Monitorul Oficial nr. 68 din 26 ianuarie 2011.

Source: Business24