O data cu aderarea la Uniunea Europeana multe statiuni turistice risca sa ramana fara autorizatie

Potrivit declaratiei presedintelui ANAT, Gheorghe Fodoreanu, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana mai multe statiuni turistice risca sa ramana fara autorizatii deorece nu indeplinesc o parte dintre normele europene, printre care si existenta unui sistem eficient de canalizare.

Printre statiunile turistice care ar putea ramane fara atestat se numara Poiana Brasov, unde primarul orasului Brasov, George Scripcaru, a luat hotararea de a sista orice lucrare de constructie pana cand sistemul de canalizare va fi imbunatatit. Primaria Brasov a primit prin intermediul programului ISPA, 2,5 milioane EUR pentru a construi in acest an colectorul central necesar sistemului de canalizare.

In statiunea Bran, pana in prezent nu exista un sistem central de canalizare si doar 10% dintre cele 150 de pensiuni au montate microstatii de epurare a apei. Primarul localitatii, Gheorghe Hermeneanu, a precizat ca a primit din partea CJ Brasov suma de 100.000 RON pentru efectuarea lucrarilor de constructie a colectorului central necesar sistemului de canalizare, insa nu este sigur ca lucrarea va fi finalizata pana la 1 ianuarie 2007, data la care se preconizeaza ca Romania va adera la UE.

In Romania exista 82 de localitati care au fost declarate statiuni turistice de interes national sau local. Prin acest statut, autoritatile locale respective beneficiaza de o serie de avantaje, precum dreptul de a colecta la bugetul local taxa de statiune si de a utiliza fonduri europene.
Source: Adevarul